1. Potezanje Mrduje

Potezanje za otok od nekoliko stotina metara na kojem se nalazi utvrda s renesansno-baroknom crkvicom i malom lanternom, čini se nemoguće. No kad se suoče Milnarani, stanovnici Brača, i Stomorani, stanovnici Šolte, netko mora završiti kao pobjednik. A kada je godišnje vlasništvo nad Mrdujom u pitanju, to je posao koji se uzima zaozbiljno.

Ukrcajte se s nekom od tih skupina i uživajte u jedinstvenom otočkom iskustvu, koje se odvija od 25. do 27 srpnja.

2. Turneju Mastercard Food Trucka

Ova gastronomska turneja, svojim će mirisom privući sve ljubitelje dobre hrane. Na crnoj prikolici očekuju vas juneći burgeri s tapenadom od maslina, konfitirana tuna u peka pecivu, pileći ražnjići, komiška pogača i sporo pečena janjetina. Tamo gdje ima hrane svi su zadovoljni pa je oko food trucka uvijek dobra atmosfera.

Ova turneja koja će obići Pulu, Rijeku, Zrće, Šibenik i Split prilika je da lokalci i stranci isprobaju tradicionalne hrvatske recepte u modernoj obradi. Nađete li se slučajno na nekom od mjesta koje će Mastercard Food Truck posjetiti ovo ljeto, nikako ne propustite isprobati navedene specijalitete. Dodatno veselje očekuje sve korisnike Mastercard® ili Maestro® kartica, koji dobivaju 15 posto popusta i kuharicu na poklon sa svim receptima koji će se moći isprobati u Food Trucku.

Mastercard Food Truck Road Trip Mastercard Food Truck Road Trip (Foto: PR)

3. Međunarodni senjski ljetni karneval

Ljetni karneval zasigurno ima posebnu draž. Znaju to svi Senjani jer je ovo tradicija koja se ne propušta već 40 godina. Senjani se tako početkom kolovoza svake godine pripremaju za jedan od najstarijih i najvećih događaja takve vrste u Hrvatskoj, a možete im se pridružiti od 7. do 10. kolovoza.

Sakrijte se iza maske i uživajte u karnevalskoj povorci u kojoj sudjeluje i do tri tisuće maškara. Uzburkana atmosfera i karnevalsko veselje traje cijeli dan bez prekida. Prikrpajte se reviji maškaranih kostima, oslikajte lice ili pogledajte zanimljive ulične performanse.

Sakrijte se iza maske na međunarodnom senjskom ljetnom karnevalu Sakrijte se iza maske na međunarodnom senjskom ljetnom karnevalu (Foto: Croatia.hr)

4. Festival pijeska

Zakopajte prijatelja u pijesak i pretvorite ga u superheroja ili sagradite kuću o kakvoj ste oduvijek maštali. Igranje u pijesku vraća nas u bezbrižno doba kada smo većinu dana provodili s kanticama u rukama i uzaludno gradili kule dok ih valovi nisu potopili.

Izgradite kulu u pijesku na festivalu pijeska u Ninu Izgradite kulu u pijesku na festivalu pijeska u Ninu (Foto: Croatia.hr)

Na ninskim plažama ne morate se bojati potopa jer je njihovo prostranstvo idealno za prave graditeljske pothvate. No ono što već petu godinu zaredom dodatno privlači posjetitelje je Festival pijeska na kojem za svoje umjetničko djelo možete osvojiti nagradu. Na ovo jedinstveno ljetno iskustvo možete doći 18. kolovoza i graditi skulpture od 7 do 11 sati između dvije plaže – Kraljičine i plaže Ždrijac.

 

5. Mali Oktoberfest

Svi koji plaču jer si ne mogu priuštiti odlazak na Oktoberfest, neka vrate osmijeh na lice jer ih pivski festival pod nazivom Mali Oktorberfest čeka u Osijeku. Svratite do kušaonice piva Gajba u Sunčanoj ulici u osječkom Gornjem gradu početkom listopada i uživajte u jednoj od najvećih pučkih zabava.

Izvrsno pivo koje je ponos Bavarske, uz domaća osječka craft piva, zvuci, mirisi i okusi prošarat će Sunčanu ulicu na manifestaciji Kleines Oktoberfest koju suorganizira Njemačka zajednica.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju