Zelena brda, bistra rijeka, stara kamena tvrđava i dašak Istoka – sve ovo pronašli smo na terasi starog grada Vranduka, nedaleko od Zenice u Bosni i Hercegovini. Udaljeno je 20-ak minuta vožnje autom od Zenice i malo više od sat vremena vožnje od Sarajeva.

Ono što nas je zaintrigiralo jest dobro očuvana srednjovjekovna tvrđava Vranduk na klisuri iznad rijeke Bosne - ona ju okružuje s tri strane u obliku potkove.

Povratak u doba kad je turska vojska drmala Europu

Ime Vranduk spominje se prvi put početkom 15. stoljeća, a pretpostavlja se da je stari grad podignut i nešto ranije. Tvrđava je bila na dobroj obrambenoj poziciji, okružena masivnim zidinama i puškarnicama. Unutar nje nalazi se i veliko izduženo dvorište s glavnom kulom, bunarom i topom, s kojeg se pruža veleban pogled na rijeku i naselje u podnožju.

Na ovom području trag su ostavili pripadnici bosanske kraljevske dinastije Kotromanić i kneževi. Ovdje su primali izaslanstva i potpisivali ugovore vezane za trgovinu ili prolaz kroz ovaj dio Bosne. U doba Osmanlija uz tvrđavu je podignuta i vrandučka džamija, posvećena sultanu Fatihu (poznatijem kao Mehmed II ili Mehmed Osvajač). Osmanlije su tvrđavu nakon osvajanja koristile kao vojnu utvrdu.

Krajem 17. stoljeća preusmjerila je Eugena Savojskog koji je, procijenivši ju kao prevelik zalogaj, u svom pohodu na Bosnu prošetao dalje. Služila je i kao zatvor za političke protivnike, dok ju zadnju nisu napustile austrijske trupe.

Putovanje u prošlost, miris kave i žubor rijeke

Tvrđava danas radi kao muzej i proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Muzej pruža uvid u naoružanje i izgled vojnika u srednjem vijeku, srednjovjekovnu kuhinju, kraljevsku blagovaonicu i odore koje posjetitelji mogu odjenuti, te pisarnicu s povijesnim dokumentima na posljednjem katu.

U njoj su pronađeni brojni arheološki nalazi iz srednjeg vijeka koje danas čuva Muzej grada Zenice, a u blizini se nalazi i postav tradicionalne bosanske kuće koja svjedoči životu, zanatima i nošnji prošlih vremena.

U Vranduku se možete okušati u srednjovjekovnim igrama poput natjecanja u streljaštvu, potezanju konopca, utrka u vreći, nabacivanju potkova i sl. Prije nego se uputite, provjerite moguća događanja jer se ovdje znaju odvijati i koncerti srednjovjekovne glazbe koje je šteta promašiti. U ovo pandemijsko doba sumnjamo u to, no tko zna što sutra nosi.

Prošećete li uz rijeku, možete naići na stare drvene mlinove koji su u toplijim danima lijepo mjesto za odmor i uživanje u prirodi. Što još reći osim da je Vranduk savršeno mjesto za odmoriti dušu putovanjem kroz vrijeme, uz kavicu s pogledom na zelenilo i rijeku Bosnu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju