Irska je jedna od najomiljenijih zemalja u svijetu, zbog svojih tisuću nijansi zelene, srednjovjekovnih dvoraca, legendarnih lokacija za snimanje filmova i  serija, slikovitih vožnji, ukusne kuhinje, svjetski poznatog viskija i još mnogo toga. Iako je Irska mala zemlja, ima toliko toga za ponuditi i istražiti. Realno, ni sedam dana u Irskoj vam neće biti dovoljno za kvalitetan obilazak, no biti će dobra polazišna točka za vaše prvo putovanje. Stoga toplo preporučujemo da provedete najmanje tjedan u Irskoj,  kako biste što više doživjeli,pogotovo ako je to vaše prvo putovanje na Smaragdni Otok.

Kako znaš da je u Irskoj ljeto? Kiša postaje toplija!

Ni jedna aplikacija na vašem pametnom telefonu u Irskoj neće biti tako pametna da bi točno predvidjela vremenske prilike. Zaista nema pravila. Ovdje malo pada kiša, pa bi, pa ne bi, pa dođe sunce, od jednom sunca nema, oblaci, kiša… Prošećite do dućana i za 3 i pol kune nabavite jednokratne kabanice, ako ste kojim slučajem zaboravili svoju. Vrlo vjerojatno ćete i ove zaboraviti u hotelu, ali nema veze, posegnite za nove 3 i pol kune. Kišobrani su dostupni na svakom uglu za 5 eura.

Ako putujete u Dublin s ciljem da što više istražite grad, računajte da ćete u par dana morati kreirati dosta papreni raspored. Iako je centar Dublina relativno malen, svakako imajte na umu da ćete dnevno napraviti i do 15 kilometara po zanimljivim lokacijama glavnog grada Irske. Upravo zato ponesite svoje najudobnije tenisice za hodanje ili trčanje, a one lijepe kožne cipele ostavite doma.

Putovnica ili osobna za Irsku?

Republika Irska dio je Europske Unije i samim time za ulazak u državu ne trebate putovnicu (ako ste državljanin Republike Hrvatske), već je dovoljna osobna iskaznica. Iako je od Hrvatske udaljena otprilike 2300 kilometara (barem tako tvrdi Google), do nje možete doći i vratiti se kući već za 350 kuna. Sva sreća da je Ryanair Irska aviokompanija, pa u ponudi ima zaista povoljnih letova iz Zagreba i obližnje nam Budimpešte.

U Irskoj je službena valuta euro, a standard je u Irskoj nešto drugačiji nego kod nas. Neke stvari su puno jeftinije, ali uglavnom se priviknite da ćete za neki komfor morati izdvojiti više novca nego u Lijepoj Našoj. Naš savjet je da uštedite toliko da barem možete potrošiti 50 eura dnevno što će vam biti dovoljno za kave, ručak u restoranu, jedan ili dva suvenira, ulaznice za muzeje i pivce na kraju dana.

Kamo i kako do hotela u Irskoj?

Smještaj u Irskoj je skup. Čak su i hosteli skuplji nego u većini Europe, a o hotelima da ne govorimo. Ako ste smješteni nešto izvan centra, ovdje ćete za noćenje u hotelu platiti oko 90 eura. Imajte na umu da kod rezervacije hotela pripazite na to vam je javni prijevoz blizu. Autobusi u Dublinu voze od 7 ujutro pa sve do 23 sata, a jedino što vam nakon toga preostaje skup je taxi. Ako planirate na neku od organiziranih tura koje kreću iz centra, znajte da je pokret iz centra već oko 7 sati, pa bolje da malo više platit hotel nego da naknadno potrošite 200 eura na taxi i još pri tom gubite dragocijano vrijeme odmora i oporavljanja od vesele večeri u pubu uz neke od najboljih irskih viskija.

Ako pričamo o Dublinu, javni prijevoz ovdje radi kao podmazan. Za korištenje javnog prijevoza vam savjetujemo da kupite Leap Card koju ćete platiti 5 eura, plus na nju stavite još barem 20, ovisno koliko ćete je koristiti. Ova kartica za razliku od Oyster kartice u Londonu ne omogućuje neograničeno putovanje javnim prijevozom, već vam skida novce za svaku vožnju. Putujete li bez kartice i svaku vožnju plaćate gotovinom, tada je vožnja skuplja. Također, javnim prijevozom ćete lako stići do bilo kojeg drugog grada na otoku.

Krenite od Dublina

Po dolasku u Dublin prošećite do centra i potražite neki od turističkih ureda. Tamo ćete pronaći besplatne karte grada s ucrtanim najvažnijim turističkim atrakcijama, iako vjerujemo da već znate što u Dublinu želite vidjeti. Ako u Dublin putujete na svega 2-3 dana, nemojte računati da ćete vidjeti baš sve, ali to će vam biti dovoljno da obiđete neke od najvažnijih atrakcija grada, a i zapartijate s dobroćudnim lokalcima. Svakako posjetite Guinness Storehouse u kojem ćete pronaći sve informacije o jednom od najpoznatijih svjetskih piva, a dobra stvar je da ćete moći popiti i najsvježiji (i uključen u cijenu ulaznice) Guinness na svijetu s pogledom na cijeli Dublin.



Zanima li vas priroda tu je na raspolaganju predivni Dublin Zoo i National Aquatic Centar, a ne smijete zaobići ni Trinity College u kojem se nalazi čuveni artefakt – The Book of Kells, Ako vas zanima povijest Dublina, možete posjetiti nekoliko muzeja, no mi vam savjetujemo da se zaputite u The Little Museum of Dublin gdje ćete u svega 40 minuta koliko traje vođena tura saznati sve što morate znati. Neće vas trpati informacijama samo radi informacija, već će vam na zanimljivi način približiti sve "probleme" i razvoj grada. Za sve ljubitelje bajki i magičnog života vila, vilenjaka i popularnih leprechauna tu je The National Leprechaun Museum of Ireland, prava storytelling atrakcija.

Ima Dublin puno više atrakcija, a sve njih možete istražiti na službenim stranicama turističke zajednice grada www.visitdublin.com. Planirate li posjetiti više atrakcija, razmislite o kupnji "Dublin pass" kartice koja vam donosi jedinstvenu cijenu za sve atrakcije. Više informacija potražite ovdje.

Koliko dana za posjet Dublinu?

Ako želite skoknuti do Dublina na vikend, to će vam biti dovoljno taman da upijete atmosferu u gradu. Nemojte računati da ćete vidjeti neke od svjetski poznatih turističkih atrakcija Irske, jer Dublin nije jedino što u Irskoj morate vidjeti. Dublin je samo jedan od gradova koji je sam po sebi dovoljan za dobar provod. No, poželite li do Cliffs of Moher (poznate litice na Atlantiku) ili Nacionalnog parka Connemaru, ostanite barem pet dana.

Hrana i pivo = The Temple bar

Jednom kad stignete u Dublin, vidjeti ćete kako na gotovo svakom koraku imate restoran ili pub. Neki od pubova također poslužuju i hranu, dok ima i onih u kojima je fokus samo na piću.

Restorane i pubove ćete najlakše potražiti zaputite li se do The Temple Bar kvarta koji je u širokim krugovima poznat po dobroj zabavi, posebice u večernjim satima. Istina, ovdje ćete za obrok izdvojiti od 11 (ako uletite na posebne ponude za ručak prije 17 sati) pa sve do 20 eura koliko ćete izdvojiti za juhu i glavno jelo u večernjim satima.

9 neobičnih činjenica o Danu svetog Patrika: Što doista simbolizira djetelina? Sheep\'s head - 5 Irska - 3 Aranski otoci, Irska - 1 +2 Aranski otoci, Irska - 2

Tradicionalni gulaš s Guinessom (Braised Beef & Guinness Stew), Fish & Chips, pita s gulašom i pire krumpirom (Cottage Pie) ili poznati seljački mix svega i svačega (The Famous Dublin Coddle) samo su neka od tradicionalnih irskih specijaliteta koje svaki turist mora probati, a ako vam više sjedaju burgeri, nikako nemojte ići u velike lance, već potražite jedan od lokalnih burgeraja u kojem ćete pronaći prave gastronomske dragulje.

Što se piva tiče, dovoljno je napisati samo jedno – ovdje ćete pronaći svako pivo koje vam padne na pamet! Ima tu i zanimljivih naziva kao što su Galway Hooker ili Cute Hoor. Glazba, pivo, još malo glazbe i nasmijani, vedri i veseli ljudi ono su što će vam ostati u sjećanju po dolasku kući. Istina, mogla bi vas malo zaboljeti glava ako ste shvatili da vam je novčanik prazan, ali jednom se živi. Za pintu ćete u prosjeku izdvojiti 7 eura.

Najpoznatiji ili možda najrazvikaniji pub Dublina, ako ne i svijeta je svakako The Temple bar, pa vam svakako savjetujemo da svratite do tamo. Što ćete tamo sve pronaći nećemo otkrivati u ovom članku, već ćemo vam ostaviti da sami otkrijete i ostanete (pozitivno) iznenađeni.

Što vidjeti izvan Dublina?

U okolici Dublina nalazi se mjesto Bray, malo mjesto na obali Irskog mora. Poznato je po filmskom studiju u kojem su se snimali filmovi Hrabro srce i Excalibur. Stanovnici Dublina često ga posjećuju. Zašto? Idealno je mjesto za odmor, planinarenje ili jednostavno bijeg iz gradske sredine. Evo i kratki savjet – ako koristite autobusni prijevoz u Dublinu i okolici, uvijek sa sobom imajte kovanice. Novac se ubacuje u automate, te vam vozač ne može vratiti ostatak. 

Bajkoviti Galway

Nakon nekoliko dana u Dublinu zaputite se do Galwaya koji se nalazi na zapadnoj strani Irske. U dvosatnoj vožnji do Galwaya možete doživjeti prekrasan zeleni krajolik i zapaziti ovce koje slobodno šeću pašnjacima. Sve je puno kamenih ograda koje štite životinje od vjetra, a isto tako služe kao ograde zemljišta. Neki od najboljih pubova u Galwayu su Taaffes Bar, Tig Coili, The Quays, Murphy's, O'Connell's i Naughtons. Naravno, u Galwayu ima puno drugih stvari za raditi, pa ako imate više vremena, preporučujemo da u više dana pokušate uhvatiti opušteni tempo lokalaca..

Dvorac Malahide

Vrlo slikovit dvorac koji ne možete propustiti u Irskoj, a koji datira iz 12. stoljeća. U dvorcu Malahide imate u čemu uživati. Posjetitelji mogu uživati u obilasku dvorca s vodičem, zakoračiti u prekrasnu kućicu leptira i prošetati botaničkim vrtom i vilinskom stazom.

Istražite Giants Causeway

Iako smo se u ovom vodiču fokusirali na mjesta u Republici Irskoj, ovo je daleko najljepši krajolik u Sjevernoj Irskoj i ne biste ga smjeli propustiti tijekom vašeg putovanja Smaragdnim Otokom. Sjeverna Irska zaslužuje poseban vodič, a ovo mjesto je toliko posebno da ga nije loše ugurati u itinerar i s udaljenijih mjesta nego što je to južni dio otoka. Giants Causeway je UNESCO-ova svjetska baština i najposjećenije mjesto u Sjevernoj Irskoj. Posjetitelji mogu lako provesti najmanje sat vremena istražujući i hodajući po nevjerojatnim šesterokutnim stepenicama. Također, ovdje ćete pronaći moderan centar za posjetitelje gdje možete saznati više o povijesti i formiranju Giants Causewaya.

Posjetite dvorac Dunguaire

Dvorac Dunguaire jedan je od najljepših dvoraca u Irskoj. Osim što se možete diviti dvorcu koji se uzdiše nad zaljevom, posjetitelji mogu doživjeti i srednjovjekovnu banketnu večeru. Ako imate više vremena od 7 dana u Irskoj, svakako biste se trebali vratiti u prošlost i uživati u ovom irskom iskustvu.

Nadivite se Moherovim liticama

Naravno, ni jedan put po Irskoj nije potpun bez posjeta Cliffs of Moher liticama. Cliffs of Moher su bez sumnje najpopularnija atrakcija Irske i najomiljenija prizor među lokalnim stanovništvom i turistima. Najbolje je doći što ranije ujutro kako biste pobijedili gužvu i snimili nevjerojatne fotografije uz jutarnje svjetlo. Vjetar je ovdje zaista jak i opasan te je potrebno pridržavati se označenih staza. Najvažnije od svega – ostanite sigurni!

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju