Klizanje zaleđenim kanalima s pogledom na vjetrenjače Kinderdijka spektakularna je aktivnost zimi kojom se možete pobliže upoznati sa suživotom Nizozemaca i vode koja ih okružuje. Oko 15 kilometara od Rotterdama ili najstarijeg nizozemskog grada Dordrechta te otprilike sto kilometara od Amsterdama nalazi se predivan kraj kojim se razmahalo 19 vjetrenjača izgrađenih u 18. stoljeću.

Spas od poplava 

Tih 19 veličanstvenih ljepotica dio je većeg sustava upravljanja vodama za sprječavanje poplava. 1997. godine i UNESCO ih je prepoznao i upisao na popis svjetske baštine. Projekt je zaslužio tu čast ne samo zbog prizora koji čini tipična nizozemska razglednica nego i zbog pametnih rješenja zahvaljujući kojima nizine Alblasserwaarda ostaju suhe. Vodeni putevi i nasipi znatiželjnicima otkrivaju kako su Nizozemci navodili vodu na svoj mlin više od tisuću godina, a u tri muzejska mlina možete doznati kako su to i činili. Obilazak vjetrenjača moguć je biciklima ili vodenim putem: brodovima i čamcima.

Nažalost, Kinderdijk ima i svoju mračnu stranu: masovni turizam zagorčava život domaćem stanovništvu koje je tek tijekom pandemije uspjelo malo odahnuti od gužve. Kolone autobusa mrlja su na slici koju čine vjetrenjače i valoviti nasipi, a bajkovitom ugođaju ne doprinose niti turistički vodiči koji mašu gužvama posjetitelja objašnjavajući važnost tog jedinstvenog kraja. Stanovnici se žale na loša iskustva s turistima koji im ulaze u dvorišta i uništavaju tulipane, autobuse koji blokiraju promet i automobile što zauzimaju invalidska mjesta. Prije koju godinu Nizozemci su odštampali i razglednice na koje su napisali: "Živimo ovdje stoljećima. Imamo 600 tisuća turista godišnje, a nas je 60. Omjer 10 tisuća:1 #masovniturizam“.

Svjetska baština 

Lokalni mlinar Peter Paul Klapwijk istaknuo je: "Ovo je mjesto svjetske baštine, a ne Disneyland. I treba ga tako tretirati." No zarada od turizma itekako pomaže tom kraju jer održavanje mlina košta i do 20 tisuća eura godišnje. Neke od vjetrenjača koje su izgrađene kako bi pomogle odvodnji vode iz okolnih nizinskih polja još uvijek se koriste u tu svrhu, ali selo danas živi od turizma.

Lokalno stanovništvo istaknulo je i kako nemaju ništa protiv posjetitelje, ali ih brine sve veći broj turista. "Turisti donose novac koji nam pomaže, ali ovo je previše", kažu. U svakom slučaju, odlučite li posjetiti bajkovite nizozemske vjetrenjače budite obzirni prema lokalcima i nemojte brati njihove tulipane.

"Get High" in Amsterdam: Koje su cijene i kako sve funkcionira? Amsterdam cijena marihuane Istražite amsterdamske kanale Amsterdam +0 Amsterdam

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju