„Amerika nije rad i znoj, postoje Hollywood...“ pjevali je sad već nekad davno, legendarna zagrebačka grupa Azra. Mi bismo samo dodali, da iako Ameriku, odnosno SAD, percipiramo najprije po njenim gradovima poput New Yorka i Los Angelesa koje želimo posjetiti, ova zemlja ima i more prirodnih ljepota. Jasno, dobro je poznat Veliki kanjon, no Amerika je prilično velika i prepuna raznih planina koje garantiraju mogućnost uspona na par tisuća metara. E pa, ovom prilikom vam predstavljamo najviše vrhove SAD – a!

Denali (6190 metara)

U prijevodu „visoka“ na jeziku autohtonih stanovnika Aljaske, Denali je sve do 2015. bio poznat pod nazivom Mount McKinley, u čast 25. američkog predsjednika Williama McKinleya. Radi se o najvišem planinskom vrhu u SAD – u i jedinom koji se diže više od šest kilometara u visinu, a nalazi se u nacionalnom parku i rezervatu Denali na jugu središnje Aljaske. Prvi uspon bio je prije gotovo sto godina, točnije 1913., kad su Denali nakon pedeset dana penjanja uspješno svladali Hudson Stuck i Harry Karstens.

Američke planine Američke planine (Foto: Getty Images)

Sveti Elias (5489 metara)

Smješten unutar nacionalnog parka Wrangell i rezervata Elias, na granici Aljaske i kanadskog teritorija Yukona, ovaj vrh doseže visinu nešto manju od 5500 metara. Sam nacionalni park najveći je po veličini u Sjedinjenim Državama, te pokriva površinu od par milijuna hektara! Planina Sveti Elias prvi put je savladana još 1897. godine, a danas je poznata po svojim skijaškim stazama, popularnim među profesionalnim, ali i amaterskim skijašima.

Foraker (5304 metara)

Planina Foraker visoka 5304 metra nalazi se u središnjem lancu Aljaske i dobila je ime po bivšem guverneru Ohia Josephu Forakeru 1899. godine. Kolokvijalno je poznata kao "Denalijeva žena", prvi put je svladana 1934., ali i danas se često prolazi pored nje, prilikom pokušaja penjanja na Denali. Zaštićena nacionalnim parkom i rezervatom Denali, Foraker je također važno prirodno stanište za mnoge autohtone biljke i divlje životinje.

Američke planine - 1 Američke planine - 1 (Foto: Getty Images)

Bona (5044 metara)

Iako bi šaljivci mogli pomisliti kako se planina nalazi u susjednoj BiH, ona je dio planinskog lanca Sveti Elias i nalazi se u istočnoj Aljasci. Važan izvor leda za sustav ledenjaka Russell i ledenjak Klutlan, koji se proteže u kanadski Yukon, Bona je gotovo potpuno prekrivena ledom, što je čini posebno teškim vrhom za mjerenje. Tu se nalazi i stratovulkan prekriven ledom, a Bona je najviši vulkan u Sjedinjenim Državama, iako miruje već dulje od tisuću godina.

Blackburn (4996 metara)

Najviši vrh u planinskom lancu Wrangell treba tek nekoliko metara da dosegne magičnih 5 kilometara visine. Zbog blizine Aljaškog zaljeva, planina, nažalost, doživljava neke od najgorih vremenskih prilika na kontinentu. Učestale oluje i teški zimski uvjeti čine uspon na Blackburn opasnim izazovom, pa se planinari na sam vrh u pravilu ni ne pokušavaju popeti.

2,5 puta viši od Sljemena: Vrh do kojeg vodi više od 8 tisuća stepenica Fanjingshan - 4 Fanjingshan - 3 Fanjingshan - 2 +0 Fanjingshan - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju