Škotska se diči tisućljetnom poviješću koju su djelomično oblikovali upravo Vikinzi. „Sjevernjaci“ su prešli more iz Norveške u 8. stoljeću i smjestili se prvo na otocima a kasnije i na obali. Njihov se velik utjecaj vidi u kulturi, jeziku i običajima koji i dan danas postoje. Iako je njihov život i dalje obavijen dozom tajnovitosti, znanstvenici su današnje spozna je dobili upravo istraživanjem ostataka vikinških ruševina koje mogu posjetiti svi zaljubljenici u povijest i vikinšku kulturu.

1. Shetland

Možda je teško zamisliti Vikinge na prekrasnim plažama Shetlandskih otoka ali upravo su od tamo započeli širenje po Škotskoj. Otocima su vladali čak šest stotina godina tijekom kojih su mnogi odbacili ratnički stil života i postali farmeri.

2. Jarlshof

Riječ je o vikinškoj utvrdi na Shetlandu u kojoj su obitavali praljudi prije otprilike četiri tisuće godina. Vikinzi su se tamo naselili u 9. stoljeću a o tome danas svjedoče ostaci starog naselja.

3. Lewick Up Helly Aa

Up Helly Aa je vikinški festival vatre koji se svake godine održava na Shetlandu. Riječ je o velikom spektaklu koji slavi bogatu škotsku povijest. Tijekom festivala oko 1000 muškaraca prođe ulicama Lewicka odjevenih u nevjerojatne kostime a zadnjih je godina na meti kritika jer ženama nije dozvoljeno sudjelovati u povorci.

4. Old Scatness

Ovo je arheološko nalazište čak 1000 godina ležalo neotkriveno ispod zemlje. Riječ je o selu iz željeznog doba koje je ponovno otkriveno 70 - ih godina prošlog stoljeća tijekom izgradnje ceste. Zahvaljujući arheološkom iskopavanju ovdje je otkriveno mnoštvo vikinških artefakata a mjesto je dobilo i status svjetske baštine.

5. Orkney

Na ovo su mjesto Vikinzi stigli prije čak 1400 godina tijekom bježanja iz Norveške. Sjevernjaci su otoke koristili kao utvrde za svoje pohode. Mjesta i dalje odišu poviješću za što se pobrinuo čak i norveški kralj.

6. Egilsay

Riječ je o jednom od otoka Orkneyja koji ima posebno jaku povezanost s Vikinzima. Crkva sv. Magnusa izgrađena je 1136. i nazvana je prema Earlu Magnusu kojem je odrubljena glava u borbi za vlast na otoku.

7. Brough of Birsay

Na ovom otočiću i dalje se mogu vidjeti i razgledati vikinške ruševine koje su utemeljene u 9. stoljeću. Osim kuća i štala, sačuvan je i „društveni dom“ u kojem se nalazila sauna.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju