Via Adriatica, prva long distance trail staza od Kamenjaka do Prevlake koja spaja nestvarno lijepe dijelove Hrvatske u jedinstvenu slagalicu uskoro neće više okupljati samo planinare i hodače, nego i bicikliste. Nakon što je prošle godine biciklom prešao 29 tisuća kilometara u 133 dana na putu oko svijeta, Slavonac Hrvoje Jurić odlučio je okrenuti pedale po Hrvatskoj i krenuti Via Adriaticom kako bi njegovov GPS trag mogli slijediti i ostali zaljubljenici u avanture.

„Nakon svih tih vožnji i projekata po cijelom svijetu konačno sam uspio napraviti projekt kojim ću upoznati svoju zemlju. I s ponosom mogu kazati da u tome nisam sam jer, uz Enu, cijeli tim koji stoji iza Via Adriatica traila je jednakim snagama povukao i zajedno ćemo raditi jednu divnu priču.

Via Adriatica Bike je postavljen tako da rutom prati svoju "stariju sestru". Moj je zadatak odvoziti rutu (koju su, za svaku dionicu, pripremili ljudi s iskustvom i ovom prilikom im hvala od srca!) biciklom i objektivom i perom pokazati vam kakve sve prirodne ljepote imamo u Hrvatskoj.

Via Adriatica Trail - 18 Via Adriatica Trail - 18 (Foto: Damir Šimunić / FB Via Adriatica Trail)

Ako ste mislili da ćemo se samo voziti, pogriješili ste :). Naime, Ena i ja ćemo probati popeti se na što više vrhova Via Adriatice. Kako? Iskreno, nemam pojma, ali mislim da iza sebe imamo dobru logistiku trail anđela koji su uvijek tu za svoje hodače.

U ovom ludom vremenu kad je sve stalo uspio sam pronaći i partnere za projekt, ali o tome ću u narednim postovima. Veseli me što će, zahvaljujući njima, biti i nekoliko nagradnih natječaja s vrijednim paketima, pa će biti nešto dobro i za vas.

Na puno toga se mislilo i još više se radilo kroz ovih par mjeseci, pa zapratite Via Adriatica Bike stranicu i probajmo zajedno nešto dobro napraviti. Na kraju, kad naša vožnja završi, svatko od vas će moći sam otići na dionicu ili cijelu Adtiaticu jer će sve biti dostupno i besplatno objavljeno. Još malo i krećemo!“, Najavio je Hrvoje avanturu na koju kreće s ljubimicom Enom 10. rujna. Ako ih sretnete negdje na putu, kaže Hrvoje - burek neće odbiti. Dok će on pedalirati, Ena će se voziti u prikolici, a njihove doživljaje pratit ćemo na Facebooku.

Via Adriatica Trail - 4 Via Adriatica Trail - 4 (Foto: Damir Šimunić / FB Via Adriatica Trail)

Via Adriatica BIKE nastavak je projekta skupine entuzijasta sa Srećkom Vukovom (na čelu) i Pustolovno ekološke udruge AktivNatura. Kao i na početku ove priče koja bi jednog dana mogla postati prepoznatljiva atrakcija Lijepe Naše, kao što je to primjerice popularni Camino de Santiago – i biciklistička etapa leži na dobroj volji zaljubljenika u brojne ljepote koje Hrvatska može ponuditi. S budžetom od nula kuna i bez financijske pomoći izvana, udruga se oslanja na svoje anđele – ljude velikog srca na koje se avanturisti mogu osloniti kad im zatreba bilo kakva pomoć na trailu. U očekivanju kakvih skloništa ili drugih sadržaja koje bi planinari i biciklisti jednog dana mogli koristiti, a kojima se nadamo, avanturisti nemaju mnogo izbora, ali se spremno odlučuju na izazov.

Na stranici Via Adriatica Traila počasno mjesto imaju trail anđeli, ali i oni koji su prešli put od 1200 kilometara, ili tek neke od dionica. Thru-hikera je za sada osam, završno s Audrey de Paepe, 24-godišnjom Amerikankom hrvatskih korijena koja je ovog ljeta prošla put od Kamenjaka do Prevlake.

Čak 14 planina, 12 rijeka, 2 jezera, 18 zaštićenih područja spojenih prirodnim i kulturnim specifičnostima jadranskog podneblja do sada je činila planinarsku avanturu, ali zahvaljujući AktivNaturi to će na siguran način uskoro biti izvedivo i na biciklu.

„Bilo bi dobro kada bi se najljepša staza Hrvatske mogla prijeći i biciklom“, dovoljno je bilo i pomisliti da se grupa entuzijasta baci na posao. Dugometražna biciklistička staza od Istre do Dubrovnika bit će nešto drugačije trasirana, ali će zadržati sve ljepote svoje starije sestre.

PD AktivNatura okuplja 81 člana, a druženja u prirodi kroz različite aktivnosti: planinarenje, biciklizam, kajakarenje, i sudjelovanja u akcijama zaštite okoliša njihov je način života. Upravo se na jednom od zajedničkih izleta rodila ideja o planinarskom putu duž jadranske obale.

Via Adriatica Trail - 11 Via Adriatica Trail - 11 (Foto: Damir Šimunić / FB Via Adriatica Trail)

„Sama ideja bila je odgovor na pitanje koji nam se nametnulo: Kako povezati sve te prirodne ljepote, pogled koji se pruža sa planinskih vrhunaca na jadransku obalu i otoke, povijesnu i kulturnu baštinu, u jedinstven doživljaj? U svijetu postoje mnoge mega staze, long distance trails, koji su vrlo posjećene, uz to su hodanje i planinarenje sve popularniji vidovi boravka u prirodi. Zapitali smo se: A zašto ne i u Hrvatskoj kad postoje svi uvjeti za to. Planirajući stazu imali smo na umu i Hrvatsku planinarsku obilaznicu koja povezuje 152 vrha u Hrvatskoj, no za razliku od nje, ideja nam je bila neprekinuta linija, odnosno jedna jedinstvena staza.

S obzirom na duljinu staze koja se prolazi danima ili mjesecima, možemo reći da se radi o putovanju. Osim spomenute Via Dinarice postoji i Via Alpina koja se proteže Alpama kroz 8 zemalja. S obzirom na geografsku blizinu i povezanost, našli smo logičnim našu stazu nazvati Via Adriatica.

Pula kao početak i Dubrovnik kao kraj puta i međunarodno su poznate destinacije pa ih koristimo u promoviranju staze. S obzirom na prometnu povezanost i blizinu zračnih luka to su odlični pristupi stazi posebice za strane goste“, otkriva AktivNatura. Više o čarima hrvatske divljine nadomak civilizacije otkrijte na njihovim stranicama, samo pazite – mogli biste se nepovratno navući 😊

Ena je spremna za Via Adriaticu BIKE! A Hrvoje? Poslušajte ga.

10. rujna Ena i Hrvoje kreću na svoju prvu zajedničku avanturu (bilo je i vrijeme, zar ne?). Pedalirat će od Prevlake do Premanture kako bi ucrtali biciklističku rutu koja prati Via Adriatica Trail. Podijelite stranicu sa svojim prijateljima i pratite nas jer bit će tu puno zgoda i nezgoda (i koji nagradni natječaj), a uskoro vam dajemo okvirnu stazu koja se sastoji od više od 1200 km čiste uživancije. :)

Objavljuje Via Adriatica BIKE u Utorak, 1. rujna 2020.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju