Gotovo svi je opisuju kao najljepšu knjižaru Venecije, a neki i kao najljepšu knjižaru svijeta. Iako nije klasična ljepotica nalik onima koje podsjećaju na svijet Harryja Pottera, njena ljepota leži upravo u rustikalnom duhu i nostalgiji koju izaziva.

Libreria Acqua Alta poznata je kao „knjižara u visokim vodama“ tj. visokom vodostaju (to je i značenje njenog imena na talijanskom). Razlog je očit: Venecija je ipak grad kanala, koji leži na vodi, i kao takav sklon poplavama. Da bi zaštitili stotine vrijednih i starih knjiga, vlasnici knjižare smislili su maštovito rješenje: dio knjiga nalazi se u kadama i tradicionalnim brodicama „gondolama“.

Knjižara se proslavila i svojim stalnim gostima, a sada već domaćinima: mačkama lutalicama koje su u toplini soba krcatih knjigama pronašle svoj zaklon. Stare i već djelomično uništene knjige nalaze se u dvorištu i tvore stepenice kojima mace mogu izaći do kanala u slučaju požara.

 

Stube od knjiga inače mogu koristiti i posjetitelji ako žele izaći iz dvorišta i diviti se pogledu na kanale. No, pogled nije ništa posebno jer takvih ima na svakom koraku u Veneciji – posebnost ovog su zapravo same stube.

Fotogenična knjižara mnoge je podsjetila na stare tavane baka i djedova, i antikvarijate u kojima knjige nisu složene po nekom strogom redu. Pomalo kaotični raspored daje joj dodatni šarm, što i privlači brojne turiste. Čak i ako ne znate čitati knjige na talijanskom, isplati se doći vidjeti ovu malu oazu te pokloniti mačkama.

U njoj također možete kupiti i stare ploče – nije li ploča Luciana Pavarottija baš originalan poklon / suvenir / uspomena iz Italije?

Posjetioci su se nekada žalili na velike gužve u popularnoj knjižari, no danas je zbog pandemije koronavirusa ulaz ograničen na nekoliko osoba. U svakom zlu i nešto dobro. Stoga si svakako zapišite ovu knjižaru na popis mjesta koje morate vidjeti.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju