Da, već i vrapci na grani znaju da je Venecija preopterećena turizmom, da su na njezinim ulicama gužve nesnosne, sudarate se s drugim turistima gdje god krenete... Ipak, gužve se donekle mogu i izbjeći ili barem ublažiti mijenjanjem nekih navika i izbjegavanjem posjeta najrazvikanijim venecijanskim mjestima. Kako prenosi portal Matadornetwork, ovo su neki savjeti lokalaca za što ugodniji posjet kraljici Jadrana!

Šoping

Zbilja nema potrebe da vrijeme gubite u supermarketima, pored toliko lijepih i svježih proizvoda na tržnici. Još od 12. stoljeća postoji tržnica Rialto. Na ribarnici ćete pronaći svježe ulovljenu ribu, a odmah u blizini dočekat će vas voće i povrće s obližnjeg otoka Sant'Erasmo, koji se ponekad naziva i „povrtnjakom Venecije“. Tržnice zbog iseljavanja Venecijanaca posljednjih godina posluju sve lošije, tako da je bitno da ih i turisti prepoznaju umjesto odlaska u supermarket.

S druge strane, ako želite kupite jedan od simbola grada, tipičnu venecijansku karnevalsku masku, zaputite se u dućan Ca'Macana koji prodaje rukom izrađene lokalne proizvode.

Venecija Venecija (Foto: Unsplash)

Razgledavanje

Jasno, teško je propustiti najpoznatije stvari u Veneciji, kao što su Galerija Akademije i Duždeva palača. Obje spadaju u najprestižnije europske muzeje, no i ulaz u njih stajat će vas gotovo 20 eura, pri čemu se još čekaju i dugački redovi. Ako ne mislite satima gledati umjetnička remek-djela, valja se okrenuti nekim drugim opcijama.

Jedan od njih je posjet crkvi Santa Maria dei Frari, u kojoj ćete ulaz platiti oko 20 kuna, a zauzvrat bez gužve uživati u Tizianovoj i Donatellovoj umjetnosti. Vrijedan je posjeta i crkva Carmini, koja čuva djela Tintoretta i Lotta, tako da, eto, za divljenje umjetnosti u Veneciji postoje i povoljnije opcije.

Gastronomija

Bacari, tj. lokalni venecijanski barovi, mjesta su u kojima ćete uživati u finger food specijalitetima za sasvim razuman novac. Jedan je od takvih barova Cantina do Spade, a vrijedan je posjeta i Bancogiro.

Za večeru nećete promašiti ako posjetite neke od sljedećih mjesta. Oštarija Ruga di Jaffa ponudit će vam morske plodove, a jednako dobro jest ćete i u oštariji Boccadoro.

Smještaj

Mnogi uzimaju smještaj izvan grada jer su cijene za noć često i nekoliko stotina eura. Rješenje je jedno vrijeme bio Airbnb, ali i tu su cijene otišle u nebo. Stoga je najbolje potražiti malene, obiteljski vođene hotele. Jedan od takvih je Ca' Dogaressa u četvrti Cannaregio, u kojem izvan sezone možete dobiti sobu za 70 eura. Tko želi biti još bliže i potrošiti malo više, neka pogleda hotel Rosa Salva u blizini Trga sv. Marka, gdje ćete izvan sezone noćiti za 90 eura.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju