Mexico, Tokio, Istanbul samo su neke od poznatih metropola koje turisti rado posjećuju iz svih dijelova svijeta. No, postoje i drugi veliki gradovi, koji se rijetko kad nalaze na popisu želja. Ovaj tekst posvećen je baš njima.

Dhaka, Bangladeš

Glavni grad Bangladeša smješten je na rijeci Burigangi u srcu bengalske delte. Prema nekim procjenama, u njemu živi oko 20 milijuna ljudi te se redovito nalazi na popisima najmnogoljudnijih gradova svijeta. Istovremeno, riječ je o jednom od najvećih nepopularnih gradova kada su turistički posjeti u pitanju. Nađete li se u ovom dijelu svijeta, svakako istražite povijesne zgrade – sve od utvrde Lalbagh, koja potječe iz 17. stoljeća, do muzeja Ahsan Manzil, koji je bio nekadašnja službena rezidencijalna palača i sjedište Nawaba iz Dhake.

Chongqing, Kina

Da si nismo nametnuli pravilo kako se na ljestvici zanemarenih svjetskih metropola ne smije naći više od jednog grada po državi, Kina bi dominirala ovim popisom. Najmnogoljudnija zemlja svijeta ima nekolicinu velikih gradova koje turisti izbjegavaju, a najveći među njima je Chongqing na rijeci Yangtze, u kojem živi gotovo 17 milijuna stanovnika. Ovaj je grad središte istoimene pokrajine te poznato tehnološko središte Kine. Zateknete li se ovdje, posjetite muzej Three Gorges (Tri klanca), a prošećite i šumskim parkom Zhaomushan, koji obiluje različitim biljnim i životinjskim svijetom.

Bagdad, Irak Bagdad, Irak (Foto: Shutterstock)

Karachi, Pakistan

Karachi je najveći grad Pakistana, njegov financijski centar i glavna morska luka, u kojem živi oko 16 milijuna stanovnika. U Karachiju svakako treba svratiti do plaže Clifton, jahati na devi uz Arapsko more, ali i istražiti muzeje te mauzolej Mazar-e-Quaid.

Kinshasa, Kongo

Kinshasa je glavni grad Demokratske Republike Kongo i riječna luka koja leži na dijelu rijeke Kongo po imenu Malebo Pool, a u kojoj živi oko 14 milijuna stanovnika. Kinshasa je nekoć bila intrigantna destinacija za posjet, no rat potkraj devedesetih godina prošlog stoljeća ugasio je turistički interes za ovu zemlju. Nađete li se u Kinshasi, posjetite državne muzeje, a obavezno svratite i do utočišta za majmune Lolo ya Bonobo.

Luanda, Angola

Luanda je glavni i najveći grad Angole, u kojem živi više od osam milijuna stanovnika. Smještena je u jugozapadnoj Africi na obali Atlantskog oceana. Nudi mnoštvo zanimljivog turističkog sadržaja – od provođenja slobodnog vremena na plaži do istraživanja kulturnih atrakcija poput portugalske utvrde Fortaleza de Sao Miguel iz 16. stoljeća ili pak Nacionalnog muzeja ropstva.

Bagdad, Irak

Politička nestabilnost drži turiste podalje i od Bagdada. Pruži li vam se prilika posjetiti glavni grad Iraka i glavnu luku na Tigrisu, u kojem živi oko sedam milijuna stanovnika, istražite njegove muzeje koji otkrivaju bogatstvo mezopotamske kulture. Nemojte preskočiti niti posjet spomeniku Al-Shaheed – monumentalna zelena žarulja razdijeljena po sredini vječnim plamenom jedan je od vizualno najupečatljivijih ratnih spomenika na svijetu.

Dar es Salaam, Tanzanija

Dar es Salaam najveći je i nekadašnji glavni grad Tanzanije, u kojem živi nešto manje od sedam milijuna stanovnika. Iako nudi zanimljive turističke sadržaje, svjetski putnici, kada dolaze u ovu istočnoafričku državu, prednost ipak daju Nacionalnom parku Serengetti ili Zanzibaru. U Dar es Salaamu isprobajte lokalnu kuhinju, posjetite Nacionalni muzej te katedralu sv. Josipa.

Ovo se mora probati! 10 najboljih turističkih tura u 2022. godini Machu Picchu Prošećite Liverpoolom i otkrijte gdje su nastali legendarni Beatlesi Otkrijte pustinju Dubaija i sve njegove ljepote +0 Istražite amsterdamske kanale

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju