Ulica Shambles u engleskom gradu York jedna je od „najviše srednjovjekovnih“ ulica Engleske, kako ju vole zvati. I doista, već samo ime i samo letimični pogled na nju dovoljni su pokazatelj.

Značenje riječi shambles danas je kaos, nered. No, nekada je označavala klaonice i „police“ s izloženim mesarskim proizvodima. Baš zbog ove specijalnosti ulica i jest vrlo uska, kako bi se spriječio prodor sunčevih zraka do mesa.

U srednjem vijeku higijenski uvjeti bili su na niskim granama, a životinje su se klale nasred ulice. Stoga nije bilo preporučljivo uz sve navedeno još i „sunčati“ meso i potencirati zaraze.

Do kraja 19. stoljeća u ulici Shambles nalazila se 31 mesnica – danas ih uopće nema, no arhaični naziv ulice je ostao kao uspomena.

Nismo započeli u najromantičnijem tonu, znamo. No bez brige, danas popločenim ulicama više ne teče krv, već samo žamor brojnih posjetioca. Mesnice su zamijenili šarmantni restorani, dućani, knjižare i pekare, a sve miriši po čokoladi i pekarskim proizvodima.

Većina kuća i zgrada u ulici potječe iz 15. stoljeća, a nekolicina ih se drži još od 14. stoljeća. Očuvanost arhitekture i rustikalni dašak ulice osvojili su srca posjetioca, pa je Shambles dobio i Google Street View nagradu za najslikovitiju ulicu Velike Britanije.

Ako gledajući galeriju pomišljate da vas ova ulica na nešto podsjeća, vjerojatno ste u pravu. Dugo se vjerovalo kako je upravo slavna Shambles poslužila kao inspiracija za stvaranje Diagon Alley u Harry Potteru.

Spisateljica J. K. Rowling je izjavila kako to nije istina te kako nikad nije ni bila u ulici Shambles, no njih to nije spriječilo da prihvate „zasluge“ i otvore čak četiri „čarobnjačka“ dućana. Najpoznatiji među njima je Dućan-Čije-Se-Ime-Ne-Smije-Izgovoriti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju