Ne znamo što bi Fidel mislio o činjenici da se stara Havana na Kubi reklamira kao jedan od „najkul“ kvartova svijeta u zapadnjačkim preporukama za putovanja, no nije loš kompliment u moru destinacija između kojih je teško odabrati.

Stara Havana, ili La Habana Vieja kako ju domaći zovu, jezgra je kubanske prijestolnice u kojoj možete vidjeti najbogatiju i najšareniju zbirku kolonijalne arhitekture. Riječ je o čak 3 000 povijesnih zgrada u različitim mediteranskim stilovima, hrpi uličica, trgova i balkončića koji su zbog svoje atraktivnosti uvršteni i na UNESCO-v popis svjetske baštine u Americi.

Ulično šarenilo, ritam salse, dim kubanki, stari Kubanci koji igraju društvene igre na cesti ili se samo lijeno izležavaju i druže na stepenicama, Kubanke u raskošnim haljinama… Ovo su samo neki od prizora zbog kojih svi hrle na ovaj biser Centralne Amerike. A evo što još trebate vidjeti s karte Stare Havane:

Obrambene tvrđave na obalama

Ulaz u zaljev Havane ima snažne vojne utvrde s topovima na moru, pa i danas možete vidjeti obrambene zidove kojima je bila opasana od 18. stoljeća kada je većina dovršena. Valjalo je zaštititi državu u doba kolonizacije i napada gusara s mora. Najpoznatije utvrde su Castillo de la Real Fuerza, Castillo de San Salvador de la Punta i El Morro.

Plaza de Armas i Plaza Vieja

Trg smješten tik do jedne tvrđave jest Plaza de Armas. Poznat po svojim kafićima i restoranima u sjeni unutarnjih dvorišta, neizbježno je mjesto ako želite biti na kubanskoj „špici“. Nešto južnije smještena je Plaza Vieja koja će vas oduševiti šarenim zgradama i raznolikošću stilova.

Katedrala u Havani

Catedral de San Cristobal nalazi se na trgu zvanom Plaza de la Catedral. Iako je Kuba socijalistička zemlja, kršćanstvo ovdje živi u harmoniji s idejama na kojima počiva politički poredak. Dugo se šuškalo kako su baš ovdje čuvani Kolumbovi posmrtni ostaci, no to nikad nije dokazano. Kako god bilo, svakako svratite do ove prekrasne barokne katedrale koju okružuju palače nekadašnjih grofova.

El Capitolio Nacional

Ogromnu zgradu s početka 20. stoljeća lako ćete prepoznati po dominantnoj kupoli koja podsjeća na američki Capitol ili pariški Pantheon. Zavirite li u nju, pronaći ćete i treći najveći kip na svijetu u zatvorenom prostoru: La Estatua de la Republica. Riječ je o figuri mlade žene koja stoji odjevena u tuniku, s kacigom i štitom. Visoka je gotovo 15 metara i teška 30 tona, a k tome je postavljena na mramorno postolje visoko 2,5 metra.

El Malecon

Malecon je šetalište uz obalu koje se proteže i mnogo dalje od Stare Havane. Dugačko je 8 kilometara, a vjerojatno vam je poznat s fotografija Havane na kojima klinci skaču u more, a odrasli ponekad „ubiju oko“ pod suncem. Navečer je ovdje lijepo izaći u šetnju, a premda su zgrade duž Malecona prilično trošne i trebaju renovaciju, daju mu jedan poseban duh starih vremena.

Floridita bar

Nema tog turističkog vodiča ni prospekta koji vam neće preporučiti posjet Floriditi. Ne zato što je tamo nužno najbolja cuga, već makar simbolički da svratite u Hemingwayevo omiljeno mjesto. Nije tajna da je slavni pisac volio piti ''kako bi učinio druge ljude zanimljivima'', a to je najčešće radio u barovima El Floridita i La Bodeguita. ''Svoj mojito (pijem) u La Bodeguiti, svoj daiquiri u El Floriditi'', natpis je koji i danas stoji na zidu...

Dok planirate put na Kubu, tamo otputujte okusima. U ovim hladnim danima okušajte se u izradi kubanskih specijaliteta, poput gulaša odrpanca ili pečene piletine u nadjevu od naranče i limuna. Miris kubanske hrane približit će vam čari ove egzotične zemlje, a sve namirnice za njihove tradicionalne delicije možete pronaći u obližnjem Lidlu.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju