Dok šetate ulicom Istiklal na Taksimu ili pored Bospora na trgu Ortakoy, svakako ćete na ulici pronaći jednog ili više prodavača koji poslužuju sladoled na ulici i vole interakciju s kupcima.

Pa, uživanje u velikom izboru ukusnih sladoleda u ljetnim mjesecima je tradicija u Istanbulu. No, ono što ga čini drugačijim je zabava koju svaki kupac doživi dok čeka svoj kornet - ona je postala turska tradicija u kojoj prodavač odluči prirediti trik za kupce koji čekaju u redu. Svrha ovih trikova je reklama sladoledara i pričanje o njemu.

Kada posjetite jednog takvog prodavača sladoleda, prvo ćete vidjeti kolica, a iza njih čovjeka koji cijeli dan spravlja ovaj osvježavajući desert svojim alatom, kao da ga radi od tijesta za kruh. Prodavači nose tradicionalnu tursku odjeću i nošnje iz područja Kahramanmaraşa gdje je i nastao tradicionalni turski sladoled. A kada dođete kupiti kuglu, prodavač se razbacuje i igra, koristeći osebujne pokrete za izvođenje cijelog niza mađioničarskih trikova koji su uglavnom smiješni, osim ako ste onaj klinac s TikToka kojega sladoledar jako isfrustrira.

Ako ste došli u turistički posjet Turskoj, a napose Istanbulu, nemojte biti onaj klinac s TikToka, pobogu. Nije teško. Strpite se malo i zabavljate se na vlastiti račun dok prodavač počinje svojevrsno natjecanje u strpljenju (ne, neće pretjerati i neće predugo trajati, to je samo par trikova).

Krenete rukom da ulovite kornet, a on napravi situaciju da djeluje kao da pada na pod. Taman pomislite da ste ga ulovili i skužili kako mu trcnuti sladoled, on vas "opali" njime po nosu... Sve traje minutu, možda i kraće, a vi ćete dobiti vrlo povoljno svoju ukusnu slasticu.

Iako Istanbul obiluje brojnim uličnim trgovnima sladoleda, najbolje vam je svoju slasticu kupiti u jednoj od ovih.

Dondurmacı Ali usta

Smješten u Kadikoyu i poslužuje sladoled i ljeti i zimi od 1969. godine. Dondurmacı Ali Usta poslužuje 30 različitih tradicionalnih turskih okusa kao što su Santa Maria, lješnjak, jagoda i dinja, a u zimskim mjesecima toči kuglice u tople šalice salepa za dodavanje ugodan topli okus sladoleda.

Mini Dorduma

Kao što mu ime govori, ovo je jedna od najmanjih slastičarnica u Turskoj i komotno na nju možete primijeniti onaj princip "nomen est omen". U samo 4 kvadratna metra lako ćete pronaći svoj vlastiti okus koji ima svojevrsni pečat prodavaonice, a svakako će vas oduševiti karamela, mastika, malina i mnogi drugi okusi koji se služe kupcima.

Dondurmaci Yasar usta

Klasična turska slastičarnica. Osim odličnog okusa proizvode crvenu šljivu, kesten, mrkvu, tahin i rajčicu! Ono što ga čini poznatim je to što ne koristi konzervanse već je u njemu sadržano isključivo svježe voće i arome. Yaşar usta se može nabaviti u Istanbulu zadnjih 60 godina, od 1962. Krenuli su u Bostancıju, od tada su se razgranali na sedam različitih lokacija u Kadıköy, Bağdat Caddesi, Koşuyolu, Cihangir, 4. Levent i Bakirköy.

MADO

Vjerojatno najveća priča o uspjehu u Turskoj. Osnovan je krajem 1992. poslužujući turske delicije, sladoled, grickalice i turski doručak. Sada, s gotovo 83 poslovnice diljem Turske, MADO se smatra jednim od najunikatnijih brendova u Turskoj. Osim Turske, proširili su se i po Europi i Bliskom istoku.

Omiljeno mjesto turista, a danas i studenata: Zašto mladi iz cijelog svijeta dolaze studirati u Istanbul? +0 Istanbul

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju