Na južnim obalama Španjolske, u slatkom gradu Calpe, podignuta je 1973. zgrada koja je danas poznata kao La Muralla Roja – Crveni zid.

Stambeni kompleks inspiriran je sjevernoafričkim citadelama i arapsko-mediteranskom arhitekturom, pa tako ima i pripadajući unutarnji vrt rezerviran samo za oči svojih stanara.

Pedesetak stanova unutar ove zgrade spojeno je mostovima i stubama, a unutar zgrade nalaze se dva dućana, sauna i restoran. Promatrana iz ptičje perspektive, ova zgrada nalikuje mnoštvu križeva spojenih na jednom mjestu, na različitim nivoima.

Ovdje brutalizam upoznaje Instagram: zbog živopisnih boja, slojevitosti i jednostavnosti brojni prolaznici imaju osjećaj kao da je riječ o lažnoj zgradi od kartona. Štoviše, čini se da zgrada više služi za naslikavanje nego za život – ipak pruža dobru pozadinu, zar ne?

Nije stoga čudno što je uvrštena na popis najljepših zgrada Calpea i najznačajnijih djela svog arhitekta, Ricarda Bofilla.

Isto tako, postala je jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija na istočnoj obali – zbog sve većeg broja influencera i turista koji su htjeli imati fotografiju s Crvenim zidom stanari su počeli gubiti strpljenje i nedavno su podigli ogradu kako bi im onemogućili pristup.

Ostaje nekoliko opcija: iznajmiti apartman u zgradi, podmititi stanare ili se fotkati kraj ograde i kasnije ju izbrisati u Photoshopu. :D

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju