U Portugalu, ali daleko od portugalskog kopna, nalazi se mali komadić zelenog raja zvan otok Flores.

Od portugalske obale udaljen je gotovo 2000 kilometara i leži usred Atlantika. Pa ipak, posjetitelji su i više nego voljni posegnuti tako daleko usred oceana samo da bi ga vidjeli. Zašto?

Flores je dio otočja zvanog Azores, a zovu ga još i „žutim otokom“. Iako je danas dio Portugala, otkriven je tek u Kolumbovo doba, sredinom 15. stoljeća. Dugo vremena bio je potpuno izoliran od svijeta, a ovdje su dolazili američki kitolovci u lov na vrijednu robu.

Tek u 20. stoljeću Flores dobiva na većem značaju, a odnedavno je postao i važna turistička destinacija.

Njegova zelena polja i krateri ispunjeni vulkanskim jezerima tvore prekrasne prizore, a tek kad u ljeto procvatu tisuće plavo-rozih cvjetova postaje potpuno jasno zašto se naziva Flores.

Cijeli otok pun je dolina i gora. Iako najviši vrh doseže „tek“ 914 metara nadmorske visine, to ne umanjuje dojam impresivnog krajolika.

Kao da ste se zatekli u džunglama Latinske Amerike, priroda ovdje divlja u gustom zelenilu, jezerima, slapovima, špiljama, pa čak i malim izvorima vruće vode. Sve je to zahvaljujući vlažnoj, suptropskoj klimi koju stvaraju tople oceanske struje.

Ljeta su vruća, a zime blage – od prosinca do ožujka temperature se vrte oko 14 ili 15 stupnjeva. Visoka vlaga neće biti po volji onima koji ju ne vole, no ako ste ljubitelj tropskih krajeva – barem vam je bliže od Kube.

Živi li ovdje itko? Da, oko 3 600 stanovnika živi uglavnom u manjim mjestima uz obalu. Najveći grad je Santa Cruz das Flores na sjeveru, sa 70% ukupne populacije i jedinim aerodromom na otoku. Stanovnici se uglavnom bave poljoprivredom i turizmom po potrebi.

Rado će vas ugostiti, povesti vas u centar otoka gdje možete vidjeti čak sedam vulkanskih kratera koji su sada ispunjeni jezerima, ili vas odvesti na jahanje konja i promatranje kitova.

Riječ je o tradicionalnom otoku na kojem su fešte i proslave uglavnom vjerskog karaktera, no bio to vaš đir ili ne, sigurno će vas razveseliti mnoštvo glazbe, boja i naravno – lokalne hrane.

Kako Flores nije velik otočić, lako ga je obići panoramskom vožnjom brodićem. Nemojte se previše pouzdati u javni prijevoz već radije iznajmite bicikl ili automobil – i uživajte na putovanju života.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju