Norveški grad Tromso sve je popularnije mjesto koje spremno dočekuje sve više posjetitelja svake godine. Jedno je od onih mjesta koje polako postaje obavezna destinacija za ljubitelje putovanja i novih avantura, iskustava i jedinstvenih priča. Nalazi se na sjevernoj obali Norveške i ima oko 76 000 stanovnika, zanimljivu povijest i prirodu koja oduševljava nesvakidašnjim scenama poput Aurore Borealis.

Fenomen Polarne svjetlosti vrijedi vidjeti

Polarna svjetlost nastaje kada brze, električki nabijene čestice Sunčeva vjetra uđu u Zemljino magnetsko polje, pa se ubrzavajući prema Zemljinim magnetskim polovima sudaraju s česticama zraka i pobuđuju ih na emisiju svjetlosti, najčešće na visinama između 90 i 150 kilometara.

Aurora Oval Zemljino je područje najveće učestalosti pojavljivanja polarne svjetlosti, a Tromso se nalazi upravo u središtu tog auroralnog ovala. Promatranje Polarne svjetlosti sve se češće upisuje na listu želja mnogih putnika, za što je velikim dijelom zaslužna činjenica da se internetom, društvenim mrežama i sličnim kanalima širi sve više kvalitetnih i oduševljavajućih fotografija i snimaka Polarne svjetlosti.

Putovanje koje se događa jednom u životu

Zamislite scenu lelujave zelenkaste ili crvenkaste Aurore Borealis kako svojim neobičnim oblicima savršeno nadopunjuje plavi nebeski svod, planine i okolna bijela, ledena prostranstva Norveške. Ako ćete se naći na ovoj, skoro pa najsjevernijoj točki planete Zemlje i promatrati ovaj rijedak fenomen, vjerojatno ćete to učiniti jednom u svom životu. Upravo toga svjesni su u Tromsu oni koji se bave turizmom i osmišljavaju turističke ponude i kroz njih pokazuju da norveški Tromso nije samo Polarna svjetlost, već jedno višeslojno, autentično iskustvo u nevjerojatnosti prirode.

Promatranje kitova, morskih papagaja i Polarne svjetlosti

Baš zato što se događa jednom u životu, u turističkoj agenciji Pukka travels nastoje vaš posjet Tromsu začiniti što neobičnijim iskustvima i visokom kvalitetom usluge s ciljem da posjetitelji osjete da su doživjeli maksimalno. Zbog toga u svojoj ponudi doživljaja Norveške imaju katamaranski obilazak Tromsa, promatranje polarne svjetlosti i kitova. Na taj način posjetitelji obilaze veličanstvene fjordove, uživaju u Polarnoj svjetlosti koja veselo svjetluca iznad njih te provode noć na brodu, a ujutro ih dočekuje doručak i promatranje kitova.

Sigurno ste čuli za morske papagaje ili puffine koji su u nekim dijelovima svijeta prava delicija. U Norveškoj je njihov lov zabranjen, a posjetitelji ih u Norveškoj rado odlaze promatrati. U jednoj od mogućih iskustava u Tromsu odvest će vas brodom na udaljene lokacije gdje možete uživati u zgodama i nezgodama morskih papagaja, tuljana i ostalih divljih životinja. Svježi zrak, friško ulovljena hrana i šetnja po nenaseljenim i nesvakidašnjim mjestima zauvijek ostaju u sjećanju.

Popijte koktel u čašama od leda

Još jedna od turističkih zanimljivosti grada Tromso na sjeveru Norveške je i ledeni bar The Magic Ice Bar. U njemu zasigurno neće svlačiti jaknu jer je temperatura -5 stupnjeva Celzijevih, a koktel dolazi u čašama od leda. Prostor je popunjen ledenim skulpturama jelena i arktičkih lisica, a na zidovima su izrezbarene slike polarnih istraživača poput Roalda Amundsena i Fridtjofa Nansena.

Osim Polarne svjetlosti, ostale fascinantne prirode i ledenih barova, u Tromsu je moguće pronaći i Polaria muzej gdje možete naučiti sve o Arktiku. Atrakcija i zanimljivosti u Tromsu ima još i ne čudi što svake godine broji sve više posjetitelja. Iako se nalazi daleko na sjeveru, za prave istraživače i ljubitelje putovanja on postaje top destinacija na listi želja.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju