Golema kugla koja visi usred predivnog švedskog krajolika nudi smještaj u Haradsu okružen stotinama kućica za ptice. Gotovo nestvaran prizor potpisuje Bjarke Ingels Group, tvrtka koja je zaslužna za nordijski dizajn hotela nazvanog Treehotel Biosphere. Okrugli nebeski apartmani imaju oko 34 četvorna metra, a 350 malih kućica raspoređenih s vanjske strane privlači ptice da se ondje gnijezde.

Projekt je potaknut padom populacije ptica u Švedskoj te je osmišljen u suradnji s ornitolozima koji upozoravaju da zbog sječe šuma ptice imaju sve manje mjesta na kojima se mogu gnijezditi. Dizajn smještaja na drveću nije samo funkcionalan nego i dekorativan, a čistim linijama i jednostavnim dizajnom ne odskače od svojeg okoliša.

Osim drveta, za izgradnju se iskoristila i velika količina stakla što pruža dovoljno svjetla kako bi gosti mogli nesmetano uživati u pogledu na veličanstvene švedske borove koji pružaju hlad.

"Neposredno prije pandemije proveo sam nekoliko dana u Treehotelu i mogu reći da osjećaj uranjanja u prirodu pomlađuje“, komentirao je osnivač BIG-a Bjarke Ingels.

Predviđena kao smještaj za dvoje, Biosfera ima bračni krevet, dnevni boravak, tuš i WC te saunu. Najbliži aerodrom je Luleå, koji je udaljen oko 70 minuta vožnje automobilom, a željeznička stanica Boden je na udaljenosti od 35 minuta. Tko poželi, može i unajmiti helikopter.

Slažete li se? 10 mjesta u Hrvatskoj na koja se turisti često žale +0 Hvar

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju