Čini nam se kako bilo kakav vid rekreacije koji utječe hodanje ili trčanje, nikad nije bio popularniji nego zadnjih godina. Šetnje, trčanje, planinarerenje, stvari su o kojima se priča mnogo, a posebno je popularno, barem u inozemstvu, postalo trekanje s jednog određenog mjesta, na drugo određeno mjesto.

Tu dolazimo i do spomena pješačke staze poznate pod imenom Transkavkaz. Ona se proteže preko dva kontinenta, duža je od 1500 kilometara, a uskoro će brojne namjernike voditi ravno u srž nekih kulturnih i razvijenih regija svijeta.

Staza već postoji, ali se konstantno nadograđuje. Cilj je da po završetku ima dvije odvojene rute koje se produljuju na više od 3 tisuće kilometara; jedna bi povezivala Iran i Gruziju (kroz planine Gruzije i Armenije) a druga Gruziju i Azerbejdžan, te bi time povezala Kaspijsko jezero i Crno more. Očekuje se kako će prva staza, biti u potpunost spremna do sljedećeg ljeta.

Staze se koriste još od 2015. godine, a za njihovo održavanje brine neprofitna organizacija Transaucasian Trail Association (TCTA) ili u prijevodu Transkavkaska staza. Valja reći kako je ipak bolje krenuti na put kad je toplije vrijeme, s obzirom da je u zimi veliki dio staze pod snijegom.

U svakom slučaju, ako netko od vas i krene putevima ove staze, slobodno podijelite svoje dojmove s nama!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju