Kanada
Kanadski lideri vodili su žustre rasprave prije nego su 1965. godine usvojili crveno bijelu zastavu s crvenim listom javora kao simbolom države. Crvena boja preuzeta je s križa svetog Jurja, koji se smatra zaštitnikom države, a bijela boja je preuzeta s francuskog kraljevskog grba. Javorov list simbolizira prekrasnu kanadsku prirodu i okoliš. Barem ljeti...

Nepal
Ovo je jedina država na svijetu koja nema standardnu pravokutnu zastavu, a to je ujedno i najstarija službena zastava na svijetu. Plavi okvir zastave predstavlja mir i harmoniju, čime ona podsjeća na Budhu - koji je rođen u Nepalu. Grimizna je nacionalna boja. Iako neki smatraju da trokuti predstavljaju moćne planinske vrhove Himalaje - to nije tako. Trokuti su hinduistički simbol, čime se simbolizira da je Nepal hinduistička zastava. Mjesec i Sunce se nalaze na zastavi zbog nade da će Nepal trajati tako dugo dok bude Mjeseca i Sunca.

Grčka
Grci se u zadnje vrijeme ne mogu usuglasiti oko ničega pa tako ni oko značenja zastave. Boje zastave su plava i bijela. Dok jedni smatraju da plava predstavlja prekrasno mediteransko more, a bijela kuće koje su niknule uz obalu, drugi smatraju da pet pruga simbolizira devet slogova u grčkoj izreci "Έλευθερία ή Θάνατος" što znači sloboda ili smrt. Da, Grci su bili i jesu ratoboran narod. No oko jedne stvari su suglasni - križ predstavlja pravoslavnu vjeru.

Butan
Zastava države Butan iskače iz mase zastava zbog - zmaja. Zmaj se nalazi na crvenoj i narančastoj podlozi. Samo ime države na lokalnom jeziku znači „zmaj“ pa je i logično da se nalazi na zastavi. Zmaj dolazi iz butanske mitologije, a u svojim kandžama drži dragulje što predstavlja bogatstvo.

SAD
Popularni naziv američke zastave je Betsy Ross, a nadimak je dobila po ženi koja je sašila prvu zastavu. Sastoji se od trinaest vodoravno poredanih crvenih i bijelih pruga koje simboliziraju trinaest prvobitnih država koje su proglasile neovisnost 1776. godine. Od početka se u lijevom gornjem uglu nalazi plavo polje u kojem su zvjezdice što simboliziraju broj država. U početku ih je bilo trinaest, da bi ih danas bilo pedeset, a poredane su u formaciji 6-5-6-5-6-5-6-5-6.

Brazil
Zelena podloga i žuti romb simboliziraju nekadašnju kolonijalnu vlast, Braganza-Habsburšku dinastiju. Nekadašnji grb brazilskog carstva zamijenjen je plavim krugom s 27 bijelih zvjezdica. Položaj zvjezdica je identičan položaju zvijezda iznad Ria 15. studenog 1889. godine, a svaka zvijezda predstavlja točno određenu državu. Krilatica koja se nalazi unutar plavog kruga znači - red i napredak.

ndonezija
Sastoji se od dvije horizontalne pruge, crvene i bijele. Boje su tradicionalne, a koristile su ih dinastije kroz povijest. No postoji i nekoliko neslužbenih objašnjenja zašto baš te boje. Jedno je da crvena predstavlja krv palih za nezavisnost, a bijela čistoću. Drugo objašnjenje je to da crvena označava fizički život čovjeka, a bijela duhovni. Treće objašnjenje je ove boje predstavljaju svakodnevne boje njihove kuhinje. Crvena predstavlja šećerne palme (šećer), a bijela boja predstavlja rižu.

Mozambik
Nekomu tko ne poznaje povijest Mozambika, njihova zastava činit će se neobična, ali za stanovnike Mozambika simbolika je jasna. Zelena predstavlja poljoprivredu, crna afrički kontinent, žuta bogatstvo mineralima, bijela mir, a crvena borbu za nezavisnost. Grb je jedinstven u cijelom svijetu i ima duboku simboliku. Žuta zvijezda predstavlja socijalizam koji vlada zemljom. Knjiga predstavlja obrazovanje i čežnju za daljnjim napretkom zemlje. Motika predstavlja seljake i poljoprivredu, koja je temelj gospodarstva ove siromašne zemlje. Na grbu se nalazi još i kalašnjikov - koji simbolizira odlučnost zemlje da se bori za slobodu.

Panama
Boje panamske zastave su crvena, plava i bijela. Podijeljena je u četiri jednaka dijela, dva bijela te jedan plavi i crveni. Plava i crvena boja predstavljaju boje glavnih političkih stranaka. Plava zvijezda predstavlja čistoću i čestitost, a crvena vlast i zakon u zemlji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju