Povijesna, umjetnička i kulturna baština Toskane jednostavno je posebna. Gradovi umjetnosti, arheološka nalazišta, slike i druga remek-djela neke su od ljepota koje obogaćuju šarm ove zemlje brojnih čudesa.

Etruščansko razdoblje jedno je od najvažnijih povijesnih doba. Ta moćna civilizacija razvijala se u južnoj Toskani, Umbriji i Laciju između 9. i 1. stoljeća prije Krista, a potom je proširila svoj teritorij prema Kampaniji, Emiliji-Romanji i Lombardiji. Za Etruščane se ne zna odakle su se doselili na Čizmu, neki misle da su bili autohtoni narod, ali jako je puno upitnika koji vise u zraku stoljećima nakon njihove avangardne civilizacije.

Međutim, zahvaljujući brojnim arhitektonskim tragovima koji su ostali na ovom području, bilo je moguće rekonstruirati glavne aspekte njihove kulture, posebice u pogledu jedinstvenih pogrebnih tradicija. Mnogi talijanski gradovi još uvijek čuvaju neke prekrasne nekropole - drevne etruščanske grobnice koje su mogle imati različite oblike ovisno o društvenom statusu pokojnika. Ta su središta bila dio "Dodecapoli", koja je bila federacija dvanaest najvažnijih etruščanskih gradova-država.

Zanimljivo je da brojni artefakti koji su ostali iza Etruščana također upućuju na to da su žene i muškarci bili ravnopravni u društvu, što je drugačije od načina na koji su se ponašali Rimljani. Na skulpturama i slikama žene su prikazane ne samo kao dobrodošle, već i kao aktivne sudionice na banketima i društvenim okupljanjima. Natpisi pokazuju da su žene mogle nasljeđivati imovinu i zadržale su matronimska imena (Rimljanke su uzimale očevo ili muževo ime); a sarkofag supružnika, pronađen u etruščanskoj nekropoli u Cerveteriju, prikazuje muškarca i ženu u jednakom statusu.

Istražite Populoniju – grad država

Populonija je bila jedini grad-država koji je izlazio na more i imao strateški položaj za pomorsku trgovinu. Ova drevna Akropola nalazi se na vrhu rta koji gleda na veličanstveni zaljev Baratti, točno ispred obala otoka Elba. Populonija je poznata po prekrasnom arheološkom parku, muzeju na otvorenom koji sadrži tisuće artefakata pronađenih u regiji, od kojih su mnogi povezani s radom na željezu koji se obavljao u ovom području. Fascinantna nekropola, s druge strane, nalazi se na korak od plaže Baratti i predstavlja grobnice raznih vrsta (kiosk, jama, humak, sarkofag, keson i komora).

Posjetite Chiusi i labirint Porsenna

Mali grad Chiusi smjestio se usred zelenila, u srcu mirnog krajolika s plodnom zemljom koju su uvelike eksploatirali Etruščani. Jedan od njegovih najvažnijih spomenika je prekrasan Labirint Porsenna, hidrauličko djelo koje datira iz prvog stoljeća prije Krista, a koje se može istražiti u njegovim tunelima ulaskom u Muzej katedrale. Nekropola je udaljena nekoliko kilometara od centra i sadrži više od tisuću antičkih grobnica.

Divite se čudesnoj Himeri u Arezzu

Tu je pronađen jedan od simbola etruščanske civilizacije, točnije čudesna Himera iz 4. stoljeća prije Krista koja se danas čuva u Arheološkom muzeju u Firenci. Arezzo nudi posjet nekim zanimljivim muzejima koji sadrže bogate etruščanske zbirke, kao što je muzej Gaio Clinio Mecenate, koji čuva zemljane posude pronađene u nekropoli Poggio del Sole, ili Muzej etruščanske akademije, s brončanim i drugim predmetima koji potječu iz grobnice od Sodoa. Druge tragove etruščanske civilizacije možete pronaći na Piazzetta San Niccolò, gdje su još uvijek vidljivi ostaci gradskih zidina, ili hodajući prema drevnom "gradu mrtvih" koji se nalazi u okolnoj dolini, gdje ćete pronaći nekoliko grobova.

Posjetite poznati MAEC muzej u Cortoni

Ovaj prekrasni grad predstavlja poznati muzej MAEC, jedinstveni i originalni izložbeni prostor koji prikuplja sve predmete pronađene na području Cortone, poput Tabule Cortonensis, trećeg etruščanskog teksta po duljini. Njegovo povijesno središte još uvijek sadrži ostatke zidina koje datiraju iz 4. stoljeća prije Krista i nudi mogućnost posjeta drugim prekrasnim muzejima koji će vašu kulturnu turneju učiniti iznimno zanimljivom.

Zaputite se u Volterru u istraživanje nekropola

Grad koji se u 4. stoljeću prije Krista zvao Velathri predstavlja brojne nekropole, poput onih Portone, Badia, delle Ripaie i Ulimeto. Etruščanska akropola Pian di Castello također predstavlja neke prekrasne cisterne. Istražite Augustov bazen i ruševine hramova koji datiraju iz III-II stoljeća prije Krista. Mnogi od nalaza otkrivenih na ovom području danas se čuvaju u muzeju Guarnacci, jednoj od najljepših talijanskih zbirki etruščanske umjetnosti.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju