Kada se arhitektura i knjige spoje u praksi, na terenu, dobivamo ovo: jednu od najsimpatičnijih knjižnica koje smo do sada vidjeli.

Smještena u Kansas Cityju u američkoj saveznoj državi Missouri, ova javna knjižnica mezimica je svih lokalnih ljubitelja knjiga. Naime, njezina prednja i bočna strana nemaju prozore ni stakla – sve je jedan veliki pano koji izgleda kao polica s knjigama.

Čak i da ste pali ondje kao s Marsa, bilo bi vam jasno čemu zgrada služi. Praktično i zgodno, zar ne?

Ono što skrivaju djelomično je i sama garaža koja je knjižnici bila potrebna. Nije baš neka romantika, no svejedno je ljepše gledati u knjige nego u garažne betonske katove. To ne mislimo samo mi, već očito i stanovnici Kansas Cityja, koji su 2004. godine sami pokrenuli inicijativu da se uljepša pročelje garaže i knjižnice.

Kada je odlučeno da će biti prekrivena knjigama, popis literature u koju će prolaznici gledati odabran je demokratski, glasanjem. Među istaknutim naslovima nalaze se Gospodar prstenova, Kvaka 22, Winnie the Pooh, Čarobnjak iz Oza, Sto godina samoće, Fahrenheit 451, Republika, Avanture Huckleberryja Finna, Ubiti pticu rugalicu, Romeo i Julija…

Ni unutrašnjost nije ništa manje skromna. Moderna, opremljena, s prostranim dvoranama za sastanke, kafićem… Njezini članovi ponosni su na knjižicu i osjećaj zajedništva koji stvara, kako kažu.

Ovo nam je pobudilo znatiželju – ne samo jer zamišljamo takvu knjižnicu kod nas već i jer nas zanima koji bi naslovi bili najpopularniji…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju