Tiringija je pokrajina u središnjem dijelu Njemačke čiji je glavni grad Erfurt. Premda je riječ o dijelu zemlje koji je poznat po svojoj bogatoj povijesti i kulturi, šumama i prirodi, te čak 16 lokacija koje imaju status UNESCO-ve svjetske baštine – iznenađujuće je da mnogi nikad nisu ni čuli za ovu predivnu pokrajinu. Pa, ispravimo ovu nepravdu i možda baš Tiringija postane vaša sljedeća destinacija.

Tiringija nosi titulu koljevke Bauhausa, umjetnosti gradnje doma koja je uvelike utjecala na modernu arhitekturu tijekom 20. stoljeća.

Premda se ideja o spajanju umjetnosti i industrijske proizvodnje javila još u Engleskoj, službeno se rodila i materijalizirala zahvaljujući arhitektu Walteru Gropiusu koji je 1919. godine osnovao umjetničku školu u Weimaru – gradu u saveznoj pokrajini Tiringiji.

Još i prije toga Tiringija je slovila kao meka za umjetnike, pisce, pjesnike i filozofe. Krajem 18. i početkom 19. stoljeća privlačila je najveće njemačke umove, od Goethea preko Schillera do Nietzschea, zbog čega su je često i zvali centrom europske kulture. Vladala je kozmopolitska atmosfera, zajedno s duhom humanizma i visokim obrazovnim standardima.

Tiringija, Njemačka - 4 Tiringija, Njemačka - 4 (Foto: Getty Images)

Velikani su dolazili ovdje po inspiraciju i društvo koje će ih razumjeti, a sigurno su uživali i u predivnoj prirodi kojom se Tiringija ponosi. Čak četvrtina njene površine je zaštićena, a osam područja uživaju poseban status.

Tu su najpoznatija i najstarija planinarska staza Njemačke duga čak 170 kilometara, tzv. Rennsteig, te Nacionalni Park Hainich u kojem je iznimno popularna šetnjica zvana Canopy Walk.

Za kraj, što bi bila Njemačka bez svojih predivnih dvoraca? Diljem regije razbacano je čak 60 veličanstvenih zdanja. Neka su doduše sada već ostarjela i od njih su ostale samo ruine, dok su neki zablistali u punom sjaju i nekadašnjem ruhu, kao što je primjerice dvorac Wartburg u kojem je Martin Luther prevodio Novi zavjet na njemački jezik.

Brojni dvorci i palače danas funkcioniraju kao hoteli, restorani i popularni saloni za svadbe, pa ako odlučite produljiti svoj boravak, sigurno ćete imati dovoljno opcija.

Mjesto za one koji su umorni od svega: Njemačko selo u kojem se živi kao nekada Schmilka, Njemačka - 3 Schmilka, Njemačka Schmilka, Njemačka - 1 +1 Schmilka, Njemačka - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju