Uspavani vulkan Popa u središnjem dijelu Mijanmara sa svojih 1518 metara i „zlatnom krunom“ na vrhu, budističkim samostanom koji se zove Taung Kalat predivan je prizor, ali i omiljeno odredište hodočasnika iz cijelog svijeta.

Taung Kalat jedinstveno je utočište i dom majmuna, kipova Bude i prema legendi - duhova. Duhova koji se nazivaju nat ima 37, a u budizmu imaju ulogu zaštitnika. Prije smrti, većina duhova su bili ljudi koji su doživjeli nasilnu smrt poput posljedica zmijskog otrova ili bolesti kao što je guba.

Mt. Popa, čije ime znači „cvijet“, za dobre vidljivosti može se vidjeti i s rijeke Irrawaddy udaljene 60 kilometara. Osobito je posjećena tijekom svečanosti punog mjeseca Nayon i Nadaw, u svibnju odnosno u studenom kada hodočasnici donose darove duhovima. Penju se zavojitom stazom od 777 stuba kako bi im ostavili svakojake poklone, od novca do boca viskija.

Putem do vrha prolaznici mogu vidjeti zaigrane, ali i agresivne majmune kojima ne treba prilaziti. Nevaljalci su poznati i kao kradljivci hrane i pića. Na putu čekaju i brojni mještani koji prodaju sitnice te traže napojnice za održavanje čistoće stepenica.

Do vrha se isplati doći i samo zbog pogleda koji je fantastičan, a zanimljivo je sresti i redovnike s visokim šeširima te uživati u ugođaju na vrhu vulkana. Kako izgleda Taung Kalat možete provjeriti i u videu. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju