Tasili n'Adžer je najveći nacionalni park u Africi koji je osnovan 1972. godine. Obuhvaća istoimenu visoravan u jugoistočnom dijelu Alžira, a prostire se 72.000 četvornih kilometara u Sahari što ga čini jednim od najvećih u svijetu. Gotovo dvaput je veći od Švicarske ili dva i pol puta od Belgije.

Cijela regija je geološka zemlja čuda prepuna neobičnih kamenih formacija nastalih još u prekambriju, a koje su prekrivene pješčanim dinama. Smatra se da u samom parku ima preko 300 prirodnih lukova takozvane kamene šume koja je nastajala milijunima godina pod utjecajem vjetra i vode.

Njegove vapnenačke stijene izdižu se nad Saharom do 600 metara visine te ostavljaju bez daha sve one koji ih posjete. Najljepši dio parka za mnoge je predio poznat kao Tadrart Rouge ili crvena planina. Ona je poznata po spektakularnim prizorima crveno-narančastih pješčanih dina u kontrastu s nazubljenim tamnocrvenim stijenama.

Crteži u stijenama otkrivaju važne podatke o ovome prostoru Crteži u stijenama otkrivaju važne podatke o ovome prostoru (Foto: Shutterstock)

Veličanstvenost ovoga parka ne leži samo u izgledu njegovih prirodnih ljepota, već i tragovima koje su na njima ostavile minule generacije. Tasili n'Adžer je najpoznatiji po gustoj koncentraciji prapovijesnih arheoloških lokaliteta na kojima su pronađeni brojni crteži uklesani u stijene, ali i kameni te keramički predmeti koji svjedoče da je Sahara već u neolitiku bila gusto naseljeno područje.

Upravo zbog tih arheoloških bogatstava Tasili n'Adžer je 1982. godine upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine.

Francuski arheolog Henri Lhote koji je dokumentirao mnoge Tasilijeve umjetnine uklesane i isklesane iz kamena još pedesetih godina prošlog stoljeća govorio je da je ovo područje najveći muzej pretpovijesne umjetnosti u cijelom svijetu.

Ono otkriva i važne podatke o ovome području – primjerice, da je nekad imalo mnogo umjereniju i vlažniju klimu, te je bilo prekriveno travom. Potvrđuju to i uklesani crteži na stijenama koje prikazuju krda goveda, te životinje poput krokodila, slonova i žirafa.

Dio ljepoteTasili n'Adžera otkrijte u fotogaleriji na početku teksta.

Čudo prirode: Najveća pustinja s bijelim pijeskom na svijetu u kojoj možete i kampirati White Sands - 3 White Sands - 2 White Sands - 1 +1 White Sands

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju