Hrvatski otok, talijanski otok, grčki otok, španjolski otok, njemački otok… Ne, čekaj!? I dok uza sve prvo nabrojene nema čuđenja, nekako izraz "njemački otok" u nama odmah izaziva nevjericu. Jer Njemačka je puno toga - najveća europska zemlja, najveće gospodarstvo, puna prekrasnih gradova, no odakle Nijemcima sad još i otoci? E, pa, imaju i njih u Sjevernom moru, a ovo je priča o otoku po imenu Sylt, na koji rado odlaze svi oni koji bez problema mogu priuštiti odmor na Capriju, Mikonosu, Hvaru…

Da, otoci u hladnom Sjevernom moru obično nisu na popisu bogate klijentele. No unatoč tome što se ne nalazi na većini popisa turističkih odredišta, njemački otok Sylt i dalje je omiljeno mjesto za odmor bogatih putnika i VIP osoba.

Sylt - 4 Sylt - 4 (Foto: Getty Images)

Radi se o najvećem od njemačkih sjevernofrizijskih otoka koji se nalaze u Sjevernom moru uz obalu Schleswig-Holsteina. Slavu je počeo stjecati još davnih 1960-ih kada je postao poznat kao mjesto za zabavu (dakle, Ibiza prije Ibize). Nakon posjeta bogatog njemačkog plejboja Guntera Sachsa slavne osobe iz cijelog svijeta pohrlile su na novu blještavu destinaciju.

VIP osobe, uključujući Sachsovu tadašnju suprugu, francusku glumicu Brigitte Bardot, dolazile su zbog divljeg noćnog i ekstravagantnog načina života - i prve nudističke plaže u Njemačkoj. Otok je postao simbol raskoši i bogatstva, ali i mjesto na kojem su slavne osobe mogle izaći u javnost bez gnjavaže.

I dandanas nastavlja privlačiti turiste svojim odmaralištima na plaži, hotelima s pet zvjezdica i vrhunskim restoranima. Jedan je od njegovih najpoznatijih luksuznih hotela Budersand Hotel s pogledom na more. Ima spa-centar, golf-teren i restoran s Michelinovom zvjezdicom – dakle, sve ono što oni dubljeg džepa zahtijevaju.

Sylt - 2 Sylt - 2 (Foto: Getty Images)

Kad smo se već dotakli gastronomije, valja reći da na otoku postoji i restoran s dvije Michelinove zvjezdice. Gosti u Sol’ring Hofu mogu probati jelovnik od šest, sedam ili osam sljedova, od kojih potonji košta 309 eura.

No hajde da ne pretjerujemo, nije da se na Syltu može uživati samo u luksuzu, jer iako nije riječ o nekom mediteranskom otoku, priroda je ovdje svejedno lijepa i posebna. Osim raskošnim hotelima i restoranima, Sylt očarava posjetitelje svojim divljim krajolicima.

Nudi 40 kilometara plaža za ohrabrujuće šetnje uz more i kultne pješčane dine poznate kao kniepsand. Dio otoka okružuje i Waddensko more, koje je pod UNESCO-ovom zaštitom. Za vrijeme oseke posjetitelji mogu krenuti na vođene šetnje blatnim ravninama kako bi promatrali bogatu bioraznolikost i jedinstveni ekosustav plimnih ravnica.

Još je jedna dobra vijest da do otoka ne trebate trajektom jer je od davnih dana kopnom povezan nasipom, stoga se nemojte čuditi što ga neki nazivaju i bivšim otokom. Na njemu danas živi malo više od 20 tisuća duša, a glavna je privredna grana, kako već i sami možete zaključiti – turizam.

Posebna Njemačka: Poznata i manje poznata mjesta koja trebate posjetiti Njemačka - 5 Njemačka - 2 Njemačka - 3 +1 Njemačka - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju