Zaboravite na jagode i čokoladu, i kruha i igara, jer krećemo u "zimskiju" kombinaciju: sir i čokoladu! A prijestolnica dragih delicija čeka nas u idiličnom švicarskom gradiću Gruyeres.

Ugodan je i praktičan za jednodnevni ili vikend-izlet jer je njegova površina tek oko 30 kvadratnih kilometara – od čega pola otpada na zemlju za obrađivanje, a manje od pola na šume. Preostaje vrlo malena površina na kojoj su izgrađene kućice i zgrade, pa ga komotno možete cijelog pješke razgledati za jednog posjeta.

Glavna ulica koja prolazi centrom grada duga je svega 300 metara, tako da ga možete obići u svega nekoliko minuta. Barem načelno jer – tko će odoljeti slatkim kafićima, materijalima za fotkanje, muzejima i zastajkivanjima na točkama s kojih puca pogled na planine u pozadini?

Za one koji žele više, okolica je puna predivnih staza i šetnica u kojima će jednako uživati i zagriženi planinari i oni koji žele laganiju aktivnost u prirodi.

Malen, ali sadržajan

Kao razglednica iz srednjeg vijeka, smjestio se na uzvisinama iznad rijeke Sarine, odakle gleda na dolinu rijeke. Još je ljepši prizor dvorca Gruyeres iz 13. stoljeća, koji dominira panoramom i u kojem ćete otkriti tajnu lokalnih žena-heroja koje su koristile svoje koze u ratovanju.

Premda je malen, gradić je sadržajan, pa tako možete posjetiti muzej umjetnika H. R. Gigera, koji je osvojio Oscara za najbolje vizualne efekte u filmu "Alien". Ovdje se čuvaju njegove slike, skulpture i uspomene na filmske setove na kojima je radio. A za kraj, poslastica i slatki grijeh svih umjetničkih duša: HR Giger bar!

Zvuči neobično, ali ovdje ćete u staroj kapelici pronaći i Muzej Tibeta. Umjetnost s Himalaja pronašla je svoj put do švicarskih visina, pa posjetitelji na neki način dobivaju dva u jedan.

Sir i čokolada

A ono što nikako ne smijete propustiti su degustacije domaćeg sira i radionice vlastitog ukusnog „fondue moitié-moitié“. U svim tradicionalnim restoranima lako ćete pronaći specijalitete regije, a što ne stignete pojesti, ponesite kao suvenire – ako prežive put natrag cijeli. Koliko ovaj grad voli sir, i obrnuto, svjedoči činjenica da je vrsta sira dobila ime upravo po njemu: Gruyere sir.

Isto vrijedi i za slavnu švicarsku čokoladu. U domaćoj tvornici čokolade otkrit ćete bogatu povijest drugog najboljeg čovjekovog prijatelja i okusiti razne vrste čokolade, čokoladnih lizalica i, čak, doručka od čokolade.

Ako se ikad nagovorite da izađete iz tvornice čokolade, ili oni nagovore vas kada padne noć, možete potrošiti kalorije izletom na obližnje jezero Gruyere. Imajte na umu da je ovo jezero veće od cijelog područja grada, pa će vam trebati malo više vremena za njegove obale. Ali ti pogledi vrijedit će truda…

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju