Machu Picchu je sveti grad Inka koji je smješten na istočnim padinama Andi – iznad naselja Aguas Calientes na 2350 metara nadmorske visine u Peruu. Pretpostavlja se da je izgrađen prije više od 500 godina, ali s obzirom da se nalazi na teško pristupačnom mjestu zapadnjaci ga nisu otkrili sve do 1911. godine.

Iako je ovo sveto mjesto izvor raznih znanstvenih ekspedicija i analiza u posljednjih stotinjak godina, još uvijek nije istražen do kraja. Zahvaljujući razvoju tehnologije arheolozi razotkrivaju tajne i non-stop pronalaze nove intrigantne zanimljivosti o Machu Picchuu.

Jednu od tih tajni nedavno je otkrio arheolog Jose Bastante i tim istraživača koji su ispod zemlje pronašli sustav akvadukta.

„Voda se provodila od rijeke Chachabamba preko akvadukta do fontana u Machu Picchuu. Koristila za se rituale pročišćivanja,“ otkrio je Jose Bastante.

Uz pomoć LiDAR drona koji koristi senzore kako bi napravio 3D model mjesta koji su nevidljivi golim okom te prateći akvadukte istraživači su pod bujnom vegetacijom pronašli kompleks još neistraženih objekata.

„U narednim godinama organizirat ćemo još iskapanja koje će nam pomoći otkriti o kakvim se građevinama radi i za što su ih Inke koristile,“ pojašnjava arheolog.

Procjenjuje se da je oko 30 posto svetog grada Inki još uvijek pokriveno gustom vegetacijom te čeka da budu „otkriveno“.

Machu Picchu je još 1983. godine upisan na UNESCO-ov popis svjetske baštine u Americi, a 2007. godine je stavljen na popis Sedam novih svjetskih čuda. Da bi se lokalitet zaštitio od propadanja, ograničen je broj turista koji ga može posjetiti na tisuću osoba dnevno.

Krevet na rubu planine: Kako izgleda noć u prozirnom objektu na visini od 400 metara? Prozirna kapula na planini, Cuzco, Peru - 2 Prozirna kapula na planini, Cuzco, Peru - 1 Prozirna kapula na planini, Cuzco, Peru - 4 +1 Prozirna kapula na planini, Cuzco, Peru - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju