Voditi ljubav u kasno doba na pješčanim dinama na Kanarskom otočju, točnije na otoku Gran Canaria, zasigurno zvuči i više no dobro, no to vođenje ljubavi ima često negativan utjecaj na floru i faunu. Na pješčanim dinama, koje su inače i zaštićene, pronađeno je gotovo 300 mjesta za seks. Kako su otkrivena? Recimo da sami parovi često idu na ista mjesta, te nevjerojatno ali istinito, na njima dolazi do propadanja tla.

„Ne pozivamo ljude da stanu sa svojim romansama, ali želimo da osvijeste koliko takvo ponašanje može nanijeti štete“ – izjavio je profesor Patrick Hesp, jedan od autora istraživanja nazvanog „The Five S – Seks, Sun, Sea and Sex with Strangers“. Usporedio je seks s dolaskom automobila na dinu – jedan u danu neće napraviti ništa, no ako ih dođe gomila, nastaju problemi.

Također, prirodi ne škodi sam seks, već ono što ostaje iza njega, a najčešće su to kondomi i gomile bačenih cigareta. Prema riječima profesora Hespa, veliki gušteri koji ovdje žive već su nastradali zbog kondoma, jer su ih pojeli i ugušili se.

Kanarski otoci inače su jedno od najpopularnijih odredišta, a prije pandemije na njih je godišnje dolazilo oko 14 milijuna turista. Vjerujemo kako će objava ovakvih istraživanja ipak pomoći, jer je zbilja važno zaštititi ekosustav. Pa kada budete uživali na Kanarima ili negdje drugdje, zapamtite 3. Newtonov zakon i kako svaka "akcija" ima reakciju...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju