„Let me take you down, cause I' m going to Strawberry Fields“ stih je iz pjesme Beatlesa koju ste svi vi, veći ili manji zaljubljenici u četvorku iz Liverpoola, sigurno u životu nekad zviždali. No vjerojatno su se tek rijetki zapitali o čemu to slavni čupavci uopće pjevaju, pa evo malo detaljnijeg objašnjenja i prilike da zavirite iza „kulisa“ pjesme...

John Lennon kao dječak dobar dio djetinjstva proveo je u dvorištu, tj. parku kuće Strawberry Fields u Liverpoolu. Tamo se naime, u Johnovu susjedstvu nalazio dječji dom koji je organizacija Salvation Army osnovala davne 1934. godine. Lennon, inspiriran tim mjestom, koje je nazivao i „utočištem“, '67. ga je napravio besmrtnim napisavši dobro poznatu pjesmu, a 52 godine kasnije Strawberry Field postao je turistička atrakcija i centar za mlade koji će znatiželjnici moći obići.

 

 

Novosagrađeni centar uključuje kafić, vrtove, ali i interaktivnu izložbu koja vas vodi Lennonovim životom. Tu su i intervjui s ostalim Beatlesima, kao i razgovor s Julijom Baird, Lennonovom polusestrom i počasnom predsjednicom centra. Također, ovdje će se mladi od 18 do 25 godina s lakšim poteškoćama u učenju učiti raznim socijalnim vještinama i integraciji u društvo.

„John bi bio ponosan na ovaj projekt i drago mi je što je moj brat inspiracija budućim generacijama“, izjavila je Baird za BBC, dok su u organizaciji Salvation Army istaknuli kako je Lennon ovdje pronašao utočište, pa vjeruju kako će ga naći i mnogi ostali.

Ulaznica za Strawberry Field stoji nešto manje od 13 funti (oko 100 kuna), pa ako se zateknete u Liverpoolu, a volite Beatlese, dodajte još i ovo mjesto na popis onih koje morate obići.

Grad u kojem su temperature toliko visoke da ljudi žive ispod zemlje Coober Pedy - 1 Coober Pedy - 2 Coober Pedy - 3 +7 Coober Pedy - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju