Već nam je svima dobro poznato kako dobar savjet zlata vrijedi, a kad obilazimo neki grad, itekako se isplati poslušati savjete nekog tko tamo već živi. Ovaj put vam donosimo vodič za Liverpool, koji je za britanski portal Guardian napisao britanski pisac za djecu Frank Cottrell – Boyce.

Hrana

Kao tinejdžer provodio sam svoje subote šetajući gore-dolje ulicom Bold. Tada su tu bile uglavnom glazbene i trgovine rabljenom odjećom, dok sada dominiraju kafići i restorani. Ulica Bold kreće od crkve Svetog Luke do centra grada. Jedno od poznatijih mjesta ovdje svakako je Matta's International Foods, a odlična je ideja posjetiti i Leaf, restoran smješten u nekadašnjem kinu i čajanci, koji nudi udobnost i glamur. Također, ako ste u potrazi za delicijama, isplati se posjetiti Delifonseca Dockside, te doma ponijeti neki fini desert.

Liverpool - 4 Liverpool - 4 (Foto: Getty Images)

Inspiracija

Ako je ikako moguće, dođite u Liverpool brodom. Vraćao sam se iz Irske na desetke puta trajektom, i pogled na tu bajkovitu rivu, njene „tri Gracije“ (zgrada Royal Liver, zgrada Cunard i zgrada luke Liverpool) kako lebde iznad rijeke, bestežinske i lijepe poput fatamorgane, još uvijek me obuzima. Ako to ne možete učiniti, uhvatite Dazzle Ferry, neobično ali prekrasno oslikan brod - i pokušajte se ne osvrtati prema gradu dok se ne budete vraćali. Grčki pjesnik CP Cavafy, koji je ovdje živio, pisao je o radosti ulaska u novu luku po prvi put. Eto, to i vama želim da doživite.

Četvrt

Četvrt imena Georgian izvrsna je za šetnju, a za doživljaj novijeg Liverpoola zaputite se u Lodge Lane. Nekad depresivno mjesto, sad je postalo prilično šareno i veselo, ponajviše zahvaljujući imigrantima iz Sirije, Jemena i Irana. No, da biste zbilja razumjeli Liverpool, najbolje je prošetati kineskom četvrti. Obično govorimo o irskom utjecaju na grad, no i kineski je jednako raširen i seže stoljećima unatrag.

Liverpool - 2 Liverpool - 2 (Foto: Getty Images)

Zelenilo

Liverpool je blagoslovljen parkovima i svaki je poseban na svoj način. Neposredno preko puta Strawberry Fieldsa, u Calderstones Parku, nalazi se tisuću godina stari Allerton Oak, navodno mjesto srednjovjekovnog suda. U dvorištu Mansion Housea nalaze se Calder Stones - šest neolitskih kamena. Kafić i izložbene sobe vodi The Reader, dobrotvorna organizacija koja promiče zajedničko čitanje. Ima nešto vrlo liverpulsko u spoju najuzvišenije literature s kornetima od sladoleda i ljuljačkama u parku.

Smještaj

Hope Street (noćenje od 900 kuna za dvokrevetnu sobu) na rubu četvrti Georgian ima prekrasan pogled i nudi sve za ugodan odmor. Dobar izbor je i Titanic, po istoj cijeni u Stanley Docku koji se nalazi na ušću rijeke Mersey.

Mi bismo svakako dodali još da se u gradu može pogledati sjajan nogomet, jer ako ne dođete do karata za utakmice Liverpoola, u Premier ligi igra i drugi klub – Everton. Također, ne zaboravite kako je i ovo grad Beatlesa, tako da ćete u njemu naći svašta vezano za legendarnu četvorku.

Tajne podzemnog Londona: Najpopularniji europski metro u kojem su se skrivala poznata lica Londonski metro - 5 Londonski metro - 2 Londonski metro - 3 +2 Londonski metro - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju