Kao što vam je dobro poznato, prilična je čast naći se na UNESCO – ovom popisu. Upravo je na zadnjem zasjedanju, popis obogaćen s 33 nova mjesta, od kojih je gotovo polovica u Europi, ali su se jednako tako pronašli promatračnica sunca u Peruu i arapska Hima, 7 tisuća godina stari crteži iz Saudijske Arabije!

Na popis je dodano više no što je inače uobičajeno, jer zasjedanje komisije za dodavanje na popis Svjetske baštine, prošle godine, zbog situacije s pandemijom, nije održano. Tako se ove godine sa starog kontinenta na popisu pojavili bolonjski trijemovi, ali i arhitektonska djela Jože Plečnika u Ljubljani. S druge strane, neki su s popisa i ispali, kao primjerice, za jedan glas – engleski grad Liverpool.

Inače, otkad su se na popis, od 1978. godine, počeli dodavati destinacije, odabrano je više od tisuću mjesta UNESCO – ove Svjetske baštine, među kojima su se našle razne znamenitosti, poput Venecije, parka prirode Yellowstone i Galapagosa.

Realno, ovaj status „podiže“ i daje dodatnu vrijednost mjestima na popisu, jer i sami često kod planiranja putovanja posjećujemo mjesta s liste svjetske baštine. 

Od izabranih ove godine svakako su još zanimljivi francuski gradovi Vichy, ali posebno Nica, koja je jedna od središta Azurne obale. Također, od bližih destinacija, još su se na popisu našle i freske iz Padove. Sa svojom baštinom listi su se pridružile i Njemačka, Belgija, Nizozemska, Austrija, Slovačka, Češka, Rusija, Rumunjska, Gruzija, Španjolska, i Wales.   

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju