Glavni grad Španjolske možemo ukrasiti brojnim pridjevima, ali jedan prije svega pada na pamet: prikladan za život. Mnogi turisti prilikom posjete Madridu požele upravo ovdje ostati zauvijek, a razloga za to ima puno. Zadivljujuća arhitektura, ukusna hrana, pristupačne cijene, odlična povezanost javnim prijevozom i beskrajne mogućnosti za različite aktivnosti neke su od njih. Madrid svojim posjetiteljima, a i stanovnicima nudi zaista puno.

Ako ste prvi put u gradu, dobar raspored može pomoći da doživite najbolje od Madrida u dva dana.

DAN 1: Tipični španjolski doručak > Plaza Mayor > Kraljevska palača > Sabatini vrtovi > Katedrala Almudena > Plaza España > Templo de Debod > Tapas tura

Započnite jutro tipičnim madridskim doručkom. Slatko ili slano, birajte: tipični španjolski doručak u Madridu može uključivati slatka peciva, tost s maslinovim uljem, tost s rajčicom ili ako volite slatko – churros con chocolate. Tražite li dobro mjesto za doručak, preporučujemo el b_US.

Zaputite se do Plaza Mayora. Nekadašnji centar Madrida i još uvijek glavni gradski trg, Plaza Mayor je apsolutno nezaobilazna postaja u Madridu. Ondje ćete pronaći bezbroj trgovina i restorana, a u središtu je kip čovjeka na konju (vidjet ćete ih puno u Madridu – ovaj je kralja Filipa III. ).

Sljedeća postaja je Kraljevska palača. Zadivljujuća palača u Madridu nije samo ugodna oku, nego je još uvijek u upotrebi. Ova palača je službeni dom španjolskog kralja i njegove obitelji, iako oni zapravo tamo ne žive. Međutim, palača se još uvijek koristi za državne ceremonije i svakako je vrijedna obilaska tijekom vaša dva dana u Madridu. Kraljevska palača je dom uistinu prekrasnim vrtovima - svakako pogledajte Sabatini vrtove, koji su besplatni za posjet i koji se mogu pohvaliti zadivljujućim pogledom na palaču.

Nakon razgleda palače, zaputite se do Katedrale Almudena. Gradnja katedrale je započela 1879., a završila „samo“ 114 godina kasnije, 1993. godine. Zbog Španjolskog građanskog rata bila je prilično duga pauza u izgradnji, ali ipak – bio je to pravi projekt. Krajnji rezultat je moderan, lijep i vrijedan posjeta. Prošetajte i do lijepog i mirnog trga Plaza España gdje na trenutak odmorite noge ako želite.

Posjetite Templo de Debod. Izgrađen u 2. stoljeću prije Krista u Egiptu, a egipatska vlada darovala ga je Madridu u 20. stoljeću. Templo de Debod nudi jedinstvenu priliku da vidite netaknuti egipatski hram dok ste u Španjolskoj, a posjetiti ga možete potpuno besplatno. Park u kojem se hram nalazi također je lijepo i mirno mjesto za posjet.

Završite svoj prvi dan u Madridu tapas turom. Madrid i tapas: teško je zamisliti prikladniji par. Tapas je mali zalogaji hrane uključeni u cijenu pića u španjolskim barovima – iznimno je popularan u cijeloj Španjolskoj, a Madrid nije iznimka. Ova tapas tura je nevjerojatno pristupačna i dobiva odlične kritike.

DAN 2: Muzej Prado > Park Retiro > vrtovi Cecilija Rodrigueza > Palacio Cristal > Puerta de Alcalá > Gran Via > Puerta del Sol

Započnite jutro posjetom Pradu. Najveći i jedan od najboljih muzeja u Madridu, Prado je dom apsolutno fenomenalne zbirke umjetnina. Ako ste tip osobe koja želi vidjeti Louvre u Parizu i Uffizi u Firenci, svakako biste trebali vidjeti Prado tijekom svojeg posjeta Madridu. Usredotočen na europsku umjetnost od 12. do 20. stoljeća, Prado je posebno poznat po svojim zbirkama španjolskih umjetnika Francisca Goye i Diega Velázqueza (uključujući Velázquezovo remek-djelo Las Meninas). Poput većine umjetničkih muzeja tog kalibra u Europi, redovi u Pradu su iznimno dug pa preporučujemo da rezervirate ulaznice bez reda prije dolaska.

Uzmite si vremena istražujući park Retiro. Prekrasan je, opuštajući i prepun zanimljivih aktivnosti. Retiro je definitivno vrijedan više od brze šetnje. Ovdje ćete također istražiti vrtove Cecilija Rodrigueza. Kockaste šetnice, prekrasna isklesana stabla, lijepo cvijeće i fontane samo su neke od atrakcija koja ćete vidjeti prilikom posjete. Zaputite se i do Palacio Cristal, ili staklene palače, jednog od neprepoznatljivijih obilježja parka. Izgrađen kao konzervatorij krajem 19. stoljeća, danas više ne služi svojoj izvornoj funkciji, već se koristi za privremene umjetničke izložbe.

Svratite do Puerta de Alcalá. Izgrađen u 18. stoljeću i smješten na Plaza de la Independencia, Puerta de Alcalá je madridski slavoluk, španjolski odgovor na Slavoluk pobjede u Parizu. Ovaj neoklasični spomenik je prekrasan, te je prepoznatljivo obilježje grada. Kako se Puerta de Alcalá nalazi odmah uz izlaz iz parka Retiro iz kojeg je najsmislenije izaći kada koristite ovaj madridski itinerar, odlazak do slavoluka nakon parka Retiro također će vam pomoći da se malo orijentirate u lutanju.

Nakon svog tog silnog razgledavanja, ostaje vam vremena za opuštanje. Popijte piće u Círculo de Bellas Artes. Kada uđete u predvorje zgrade Círculo de Bellas Artes, nije odmah vidljivo što se nalazi na kraju vožnje neupadljivim dizalom, no jednom kad stignete gore, bit ćete bez riječi. Krovni bar na vrhu zgrade pruža fenomenalan pogled na zgradu Metropolis, a nema boljeg od opuštanja uz predivan pogled.

Nakon opuštanja, imate dovoljno vremena za još malo šetnje. Madridski Broadway - Gran Via je fantastično mjesto za razgledavanje, te je nezaobilazna aktivnost prilikom razgledavanja Madrida. Ovo je i sjajno mjesto za shopping ako želite pokupiti neke suvenire tijekom vašeg odmora. Kao jedan od najpoznatijih i najprometnijih trgova u gradu, svakako se isplati svratiti i na Puerta del Sol, trg koji je u Madridu ono što je Times Square u New Yorku.

Zasladite dan uz churrose u Chocolateríji San Ginés. To je najpoznatije mjesto za churros con chocolate u gradu, a iako nudi ukusne delicije i pristupačne cijene, često je vrlo prometna. Ako više volite mirniju atmosferu, možete krenuti u obližnji Los Artesanos 1902 Chocolate.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju