Aerodrom u Gdanjsku nosi naziv Gdansk Lech Walesa Airport, a ime je dobio prema bivšem poljskom predsjedniku Lech Walesi. Udaljen je svega 12 kilometara sjeverozapadno od centra grada do kojeg je najbolje stići autobusom.

Vožnja linijom 210 traje 30 do 50 minuta i u jednom smjeru stoji 3,40 poljske zlote, odnosno 6 kuna. Naravno, možete uzeti i taksi, no to je skuplja opcija.

Kako se kretati po gradu?  

Poželite li istražiti grad javnim prijevozom, dostupni su vam autobus i tramvaj. Super je što su prijevozne karte zajedničke, stoga nije potrebno brinuti o tome koja vrijedi za tramvaj, a koja za autobus. Možete ih kupiti na automatima diljem grada, a poželjno je skinuti i mobilnu aplikaciju Jakdojade.

Koristite li aplikaciju, kupljenu kartu ne trebate poništavati prije ulaza u vozilo, no imate li papirnatu kartu obavezno to učinite jer u protivnom možete dobiti kaznu. Dnevna karta košta 21 kunu što je zaista isplativo.

Zanimljive činjenice o Gdanjsku

Napadom Njemačke na Poljsku započeo je Drugi svjetski rat, reći će vam svatko tko poznaje grad, no usprkos dokazima neki od povjesničara smatraju da se prvi napad dogodio u drugom poljskom mjestu nekoliko sati ranije.

Gdanjsk je zbog njemačke invazije zadržao i njemačka imena; osim Danzig, može se čuti i Kdanzk, Gyddanyzc, Danczig, Danczk, Gdąnsk, Danzc, Gdania, Danczik, Gdanzc i Danceke.

No, ima tu još zanimljivih priča, a jedna od najzanimljivijih je ona vezana uz njihovo omiljeno piće – "gdanjsku vodu". Naime, jedan od prepoznatljivijih simbola grada je Neptunova fontana uz koju se veže legenda.

Priča se da su ljudi u Gdanjsku bili toliko bogati da su često u fontanu bacali zlatnike misleći da će im to osigurati sreću. Neptunu se nije svidjelo što je fontana postala prenatrpana i razbio je sve zlatnike u zlatni prah te vodu iz fontane pretvorio u vodu, odnosno takozvani goldwasser, mirisni biljni liker s česticama zlata. 

Kaže se i da Poljaci vole popiti, a u kafićima i barovima ne nedostaje dobre volje. U svakom slučaju, osim "zlatne vode" sve više se piju i craft kokteli te nezaobilazno pivo.   

Što vidjeti i doživjeti u Gdanjsku?  

Na relaciji ulica Długa i Długi Targ nalazi se poznata ruta Trakt Królewski, a u šetnji njome možete naići na brojne znamenitosti.

Isplati se prošetati i ulicom Mariacka koja je za mnoge jedno od najfotogeničnijih mjesta zbog tipične arhitekture, a zastati možete i kraj nekog od dućana dragim kamenjem. Naravno, tu su i kafići i barovi pa ne propustite užitak ispijanja omiljenog pića uz super poglede.

Od atrakcija nemojte propustiti prije spomenutu Neptunovu fontanu u ulici Długi Targ, a nedaleko fontane nalazi se i za mnoge najljepša zgrada u gradu, Golden House koju krase kipovi Kleopatre, Antigone, Ahileja i Edipa. Prošećite i do Gradske vijećnice, a ako vam se boravi kod obale, zaputite se do Gdansk Cranea na obali Motlawe koji datira iz 14. stoljeća.

Isplati se prošetati i do Dlugie Pobrzeze, duge obale koja je do 19. stoljeća bila ključno mjesto grada za utovar i istovar robe. Posebna je i po tome što su se zbog nekadašnje situacije, kada je sigurnost bila veoma važna, ovdje nalazila takozvana vodena vrata koja su štitila ulaz u svaku od ulica.

Posjetite i Muzej Drugog svjetskog rata gdje ćete uz ulaznicu od 40 kuna upoznati zanimljivu povijest tog područja. U Muzeju jantara svaki će zaljubljenik u nakit biti oduševljen izložbom predmeta koji datiraju od 16. – 18. stoljeća kao i u suvremenom nakitu. Ulaznicu ćete platiti svega 20 kuna, a ponedjeljkom je ulaz besplatan od svibnja do rujna, dok utorkom besplatno ulazite od listopada do travnja.

Zastanite i kod crkve sv. Marije koja krasi stari dio grada, a poželite li grad istražiti s visina, popnite se na zvonik do kojeg se dolazi s 408 stepenica. Ako vam se svidi, popeti se možete i na toranj crkve sv. Katarine.

U kojoj hrani guštati?

Tradicionalno jelo koje je ovdje nezaobilazno za kušanje su pierogi, odnosno poljske knedle u kombinaciji sa sirom ili umakom od brusnice. Na popis još stavite poljsku juhu zurek, a ako se zaželite slatkog, naručite palačinke s džemom i šećernom glazurom. Dobar tek i uživajte u Gdanjsku!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju