Talijanski grad Verona smješten je u regiji Veneto u sjevernoj Italiji. Poznat je po svojoj bogatoj povijesti, zadivljujućoj arhitekturi i romantičnoj atmosferi. To je odlično mjesto za svakoga tko voli povijest, hranu ili je pak – romantična duša.

Ovdje ima toliko toga; drevni rimski amfiteatar koji se i danas koristi za koncerte i opere, zatim Piazza delle Erbe, užurbani trg ispunjen šarenim štandovima na tržnici i povijesnim zgradama. I, naravno, Julijina kuća, dom Romeove najveće ljubavi.

Verona je također poznata po svojoj hrani i vinu, stoga se svakako prepustite nekim lokalnim specijalitetima. A ako ste u potrazi za romantičnom aktivnošću, prošećite preko Ponte Pietra, slikovitog mosta s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad i rijeku Adige. Da, ovdje stvarno možete uživati na razne načine, a ovo su tek neki od njih…

Šetnja povijesnim centrom

Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti u Veroni je lagana šetnja povijesnim središtem grada. Pronaći ćete mnoge od glavnih znamenitosti u gradu, uključujući trgove, Julijinu kuću i obilje crkava. Sa svojim krivudavim ulicama i šarmantnom arhitekturom, taj dio grada je stvoren za lutanje i slikanje mora fotografija.

Dok šetate, primijetit ćete zadivljujuću arhitekturu zgrada, koja se kreće od gotičkih do renesansnih stilova. Povijesno središte dom je mnogih prekrasnih crkava, uključujući baziliku San Zeno Maggiore i katedralu Santa Maria Matricolare. Ove crkve nisu samo lijepe, već imaju i fascinantnu povijest i svakako ih vrijedi posjetiti.

Poznata kao Julijina kuća, građevina iz 13. stoljeća sada je muzej koji još uvijek nosi grb Dal Cappello za koji se smatra da pripada obitelji Capulet iz Shakespeareove velike ljubavne tragedije. Slavni balkon koji turisti masovno posjećuju dodatno je sagrađen u 20. stoljeću, ali to ne umanjuje doživljaj slavne atrakcije. Neki posjetitelji će ostaviti i ljubavno pismo u dvorištu, u nadi da će dobiti odgovor - a oni koji traže srodnu dušu protrljati desnu doju Julijinog brončanog kipa. Ulaznica u Julijinu kuću je šest eura, ali ako navratite tijekom prve nedjelje u mjesecu između siječnja i svibnja i listopada do prosinca platit ćete je samo euro.

Još jedno mjesto koje morate vidjeti je Piazza delle Erbe, glavni trg u Veroni. Ovdje ćete pronaći šarenu tržnicu na kojoj se prodaje sve, od svježih proizvoda do suvenira. Na trgu se također nalazi nekoliko povijesnih zgrada, uključujući Torre dei Lamberti, srednjovjekovni toranj s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad.

Li Galli - 3 Zanimljivosti Talijanski dupin: Uzbudljivi otočić na koji možete pristati "samo preko veze"

Slavne građevine

Rimski amfiteatar, poznat i kao veronska Arena, jedna je od najslikovitijih znamenitosti u Veroni. Izgrađen u 1. stoljeću nove ere, amfiteatar je korišten za gladijatorska natjecanja i druge javne spektakle tijekom Rimskog Carstva. Danas je to popularno mjesto za koncerte i operne izvedbe, uključujući godišnji Operni festival u Veroni.

Castelvecchio je srednjovjekovni dvorac koji je u 14. stoljeću izgradila vladajuća obitelj Scaliger. U dvorcu se danas nalazi muzej koji sadrži zbirku srednjovjekovne i renesansne umjetnosti, kao i oružje i oklope iz srednjeg vijeka.

Ponte Scaligero je most koji premošćuje rijeku Adige i povezuje povijesno središte Verone s Castelvecchiom. Most je u 14. stoljeću izgradila obitelj Scaliger koja je tada vladala Veronom. Krasi ga jedinstveni gotički dizajn i popularno je mjesto za fotografije.

Luk Gavi je drevni rimski luk koji je izgrađen u 1. stoljeću nove ere. Luk je izvorno bio dio vrata koja su označavala ulaz u grad, a sada je jedna od rijetkih preostalih rimskih građevina u Veroni.

Triora - 2 Putovanja Između planina i mora: Talijanski biser koji privlači zaljubljenike u prirodu, kestene - i vještice

Što jesti i piti 

Grad je raj za gurmane i ljubitelje vina. U cijelom gradu ima mnogo restorana, kafića i barova koji nude širok izbor jela domaće i međunarodne kuhinje. Kad ste u Veroni, isprobajte tradicionalni rižoto all’Amarone. Ovo jelo je bogato, ukusno i prava je delicija veronske kuhinje. Još jedno jelo koje morate probati je pastissada de caval,  odnosno sporo kuhani gulaš od konjskog mesa koji se poslužuje s palentom.

Verona je poznata i po finom sladoledu odnosno gelatu. Diljem grada ima mnogo slastičarnica koje nude širok izbor okusa. Neki od najpopularnijih okusa gelata u Veroni uključuju stracciatellu, pistacije i lješnjake. Grad je okružen vinogradima koji proizvode neka od najboljih vina na svijetu. Vinska regija Valpolicella, koja se nalazi nedaleko od Verone, poznata je po svojim crnim vinima, kao što su Amarone i Ripasso.

U svakom slučaju, što god radili u Veroni, jedno je sigurno – pogriješiti ne možete.

Između planina i mora: Talijanski biser koji privlači zaljubljenike u prirodu, kestene - i vještice Triora - 1 Triora - 2 Triora - 3 +0 Triora - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju