Krenete li prema Plitvičkim jezerima, na 24 km jugoistočno od Slunja dočekat će vas Drežnik Grad koji se smjestio na lijevoj obali rijeke Korane. U nekadašnjem središtu Drežničke županije nalazi se obrambena utvrda iz 12. stoljeća.

Ponosni čuvar Plitvičkih dolina ovaj dio Europe je branio stoljećima od Turaka, neumorno mijenjajući svoje vlasnike. Njegovi su gospodari bili knezovi Nelipići, knezovi Gisingovi, knezovi Babonići te Šubići. Od 1323. pa sve do sredine 16. stoljeća njime vladaju Frankopani. 900 godina od svojeg nastanka, utvrda i dalje stoji, a prije nekog vremena je i djelomično restaurirana. Stari grad Drežnik nepravilnog je četverokutnog oblika, kamenih zidina s dvije četverokutne i jednom okruglom kulom koja se nalazi sa sjeverne strane zdanja.

Tijekom 16. stoljeća taj je frankopanski kaštel bio pod stalnom prijetnjom Turaka da bi 1592. godine pao je u njihove ruke. Oslobođen je tek krajem 18. stoljeća, za vrijeme austrijsko-turskog rata, poslije dvodnevne opsade austrijskih carskih postrojbi. Nakon oslobađanja utvrda je služila za vojne potrebe.

Proplanak na kojem se nalazi utvrda,  baza je za brojne biciklističke i pješačke ture, kao i savršeno mjesto za uživanje u pogledu na predivnu Koranu. Nedaleko se smjestio i ranč Dolina Jelena, zoološki vrt na otvorenom gdje možete vidjeti srne, košute, kao i jelene lopatare koji posjetiteljima jedu iz ruke te isprobati domaće delicije. Odlučite li se na posjet, prethodno se potrebno najaviti. A dalje se možete zaputiti u otkrivanje Plitvičkih jezera, Rastoka, Ogulina…

Točka užasa: Mjesto na kojem se dogodio najsmrtonosniji događaj u povijesti Yucatan Dio asteroida Asteroid +0 Asteroid

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju