Otkako se berlinska zračna luka Tegel prije dvije godine u potpunosti „umirovila“, tj. više ne služi za letove, počela se koristiti za mnoge, mnoge stvari. Tu su napravljena igrališta za mini golf, ali i centar za smještaj izbjeglica. Ipak, sada će stara zračna luka dobiti spektakularnu trajnu namjenu te postati futuristička stambena zajednica i istraživačko središte.

Projekt obnove zove se Tegel Projekt, a jedan od najimpresivnijih dijelova obnove je izgradnja golemeog stambenog bloka od 5 tisuća stanova. Nazvan Schumacher Quartier, s vremenom će sadržavati parkove, škole, trgovine i igrališta - sve uz pozadinu poznate Tegelove glavne zgrade i tornja kontrole zračnog prometa.

Berlin, Tegel - 5 Berlin, Tegel - 5 (Foto: Copyright_Tegel Projekt GmbH_gmp Architekten)

Sa širokim biciklističkim stazama i lakim pristupom javnom prijevozu, ova nova „četvrt“ osmišljena je tako da pješake stavi ispred automobila te će biti napravljena po mjeri pješaka i biciklista. Također, koriste se i najsuvremenije građevinske tehnike (povezane s razvojem obližnjeg istraživačkog centra) kako bi Tegelov facelift bio neutralan u pogledu ugljika.

Ono što je najbolje jest, ako se ove zelene karakteristike pokažu pogotkom, Schumacher Quartier bi mogao biti nacrt za to kako gradovi diljem svijeta mogu preuzeti ogromne napuštene prostore i dati im novi zeleni život. A osim prednosti za zajednicu i okoliš, dizajn također izgleda čudesno.

Ostali dijelovi Tegela trebali bi se transformirati u industrijski park i istraživačko područje pod nazivom „The Urban Tech Republic“. Uz tisuću poduzeća različitih veličina, ovaj će se dio moći pohvaliti kampusom za Sveučilište Berliner Hochschule fur Technik i sam po sebi biti funkcionalan primjer ekološki prihvatljivije gradnje.

Prvi dijelovi i Schumacher Quartier i Urban Tech Republic trebali bi biti dovršeni do 2027., a cijela stvar trebala bi biti dovršena do sredine 2030-ih. Zasad, Tegel ostaje otvoren za obilaske, o čemu možete saznati više na službenoj web stranici.
A ako želite saznati više o Tegel Projektu, pojedinosti su dostupne ovdje.

Fenomen vrtnih patuljaka: Zanimljivi razlozi zbog kojih ih Nijemci masovno drže ispred kuća Patuljci - 3 Patuljci - 4 Patuljci - 2 +0 Patuljci - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju