Njemačkoj ne fali neobičnih muzeja - onaj posvećen svinjama čeka vas u Stuttgartu, senf je zvijezda Dusseldorfa, a u Ulmu možete doznati sve što vas je ikada zanimalo o kruhu. Fasciniraju li vas kojim slučajem kiseli krastavci, na svoje ćete doći u Lübbenau, gdje možete pijuckati radler s okusom kiselih krastavaca s pogledom na predivnu prirodu. Neki Nijemci kažu da osvježava poput lmunade, a drugi ga ne bi preporučili niti najgorem neprijatelju pa je najbolje da se u okus uvjerite sami. 

Zapravo, čak i ako vas baš briga za ukiseljeno povrće, nađete li se u Berlinu, za svaku je preporuku skoknuti na izlet u rezervat biosfere Spreewald u Brandenburgu i istražiti glavna turistička mjesta: Lübben i Lübbenau, posjetiti gradove Burg i Vetschau te sela Lehde i Leipe pa potražiti zen u zelenilu.

Zeleno dvorište Berlina, predivni Spreewald kojeg čini mreža kanala i šumskih staza prepoznao je i UNESCO te ga je upisao u svoju „bilježnicu“ destinacija od izrazitog značaja. Nijemci, ali i turisti dolaze u taj kraj kako bi ga istražili u gojzericama, ali i pecali, plovili kanuom, kajakom ili pak tradicionalnim drvenim brodom (kahn) koji je nekoć bio glavno prijevozno sredstvo „njemačkom zelenom Venecijom“.

Močvarni krajolik broji više od 200 kanala koji pokrivaju 276 kilometara. Ukupna dužina svih kanala, rijeka i potoka je veća od 1000 kilometara, a brojke su jednako zadivljujuće kada je riječ o flori i fauni. Ondje živi na tisuće vrsta biljaka i životinja, a neki od najpoznatijih stanara su čaplje, rode, vidre i orhideje.

Do Spreewalda možete doći vlakom iz Berlina, a odlučite li krenuti automobilom, ukucajte u svoj GPS srce Spreewalda – Lübbenau. Autobusom će vam trebati najviše vremena jer je potrebno presjedati.

Tropi u Europi: Golemi vodeni park u kojem se možete kupati, surfati i sunčati pod palmama cijele godine Tropical Islands Resort u Njemačkoj - 4 Tropical Islands Resort u Njemačkoj - 3 Tropical Islands Resort u Njemačkoj - 2 +1 Tropical Islands Resort u Njemačkoj - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju