Školjke su oduvijek, ponajviše zbog onog najvrijednijeg u njima - bisera, fascinirale ljude. Školjka je idealna uspomena u hladnim jesenskim ili zimskim danima kakvi nam slijede, a iz školjke, ako se potrudite, možete čuti šum mora. Sklopite li oči i dovoljno se prepustite, možete i osjetiti neke od najljepših uspomena iz ljetnih dana. Ako nam ne vjerujete, probajte, nama je uspjelo.

Iz ove školjke - ili bolje rečeno - spomenika školjki - monumentalnog zdanja koje krasi katarsku prijestolnicu - nećete imati što čuti osim vode koje picketa u fontani, ali je definitivno jedna od najdojmljivijih instalacija u Dohi. Ljubitelji modernog stila i luksuza ovdje će uživati u pravljenju selfija, fotografiranju i gutanju luksuza golim očima.

Uspomena na neke davne dane...

Stoljećima je vađenje bisera bilo važan dio katarske ekonomije. A ovaj spomenik upravo je to - uspomena na ono što je Katar bio prije nego što je postao naftna sila.

Kad posjetite Katar i Dohu, a s obzirom na to da uskoro slijedi Svjetsko prvenstvo u nogometu koji će se tamo održati, možete uživati u mnogim stvarima poput vlastitih noćnih vožnji po gradu, privatnog jahanja deva, vožnje terencima po pustinji ili posjete otoku koji je posvećen školjkama, ipak morate poput pravog turista dio vremena provesti i u središtu glavnoga grada.

"Nije lakše napraviti dobru sliku nego pronaći dijamant ili biser. To znači nevolju i zbog toga riskirate svoj život", rekao je svojevremeno veliki Van Gogh. Ovdje tog straha nema jer je moguće pronaći i biser (doslovno) ali i dobru sliku (fotografiju).

Za svakoga ponešto: Kvartovi koje ne smijete propustiti tijekom šetnje katarskom prijestolnicom West Bay, Doha, Katar Al Waab, Doha, Katar Al Dafna, Doha, Katar +1 Al Jasra, Doha, Katar

Ovdje se nećete osjećati kao da ste u Rimu, Pragu ili Istanbulu. Područje na kojem se nalazi Doha relativno nedavno (prije 200 godina) je bila samo pustinja pa nećete ostati iznenađeni kulturom i građevinama svojestvenim Bliskom istoku, ali...

Dok hodate prema istoku uz Corniche iz središta Dohe, doći ćete do Spomenika školjki, velikog ponosa katarske nacije. Velika otvorena kamenica koju krasi mala rječica i pritom stvara vodopad koji pada s ruba donjeg dijela školjke će vas ostaviti bez teksta. Kao i u običnim školjkama, i ovdje biser leži u samom središtu kamenice osvjetljavajući vas svojim prekrasnim bojama.

Budete li u prilici obavezno posjetite ovaj spomenik tijekom dana kako biste ga vidjeli dok razgledavate druge atrakcije u ovom visokoluksuznom području. A da doživite stvarnu ljepotu i doživljaj ovog spomenika - vratite se kada padne mrak i uživajte u osvijetljenom biser i školjki koja ga okružuje sa svih strana pa to usporedite s dnevnim fotkama.

Ima i muzej u blizini...

Čak i prije nego što je poluotok Katar naseljen, ronioci su riskirali svoje živote kako bi pronašli dragulje u vodama Perzijskog zaljeva. Proces je uključivao plivače koji slobodno rone u morske dubine kako bi izvukli kamenice s morskog dna koje su brzo čupali na površinu kako bi izbacili što više materijala prije novog zarona. Trebalo je zaroniti stotinu, a ponekad i tisuću puta kako bi se u jednoj školjki pronašlo ono najvrijednije što skriva - biser.

Za više informacija i izložaka vezanih uz industriju bisera, potrebno je da nastavie duž Corniche oko kilometar i pol do Nacionalnog muzeja Katara. Oblikovan poput pustinjske ruže, ovaj izniman muzej prikazuje katarsku divljinu, nomadsko stanovništvo i prijelaz na gospodarstvo temeljeno na nafti.

Japan je neizravno pomogao Kataru da postane važan naftni igrač kada su otkrili crno zlato. Naime, 20-ih godina prošlog stoljeća Japanci su počeli uzgajati školjke i masovnije proizvoditi bisere pa im je cijena drastično pala, kao i ekonomija Katara.

Ali se onda dogodila 1939. i otkriće nafte, a ostalo je povijest... Iako se gotovo stotinu godina ne bave izranjanjem školjki - u Kataru nisu zaboravili od čega su nekada živjeli. Živi svjedok tome je Pearl Monument u središtu glavnog grada. Ne treba ni napominjati kako se u neposrednoj blizini, osim luksuznih zdanja, nalaze i druge, brojne znamenite građevine, hoteli i muzeji pomoću kojih možete bolje upoznati lokalnu kulturu, a i središnja zračna luka vam je na 15 minuta.

Coco Chanel je govorila o nošenju više od jednog niza bisera. Zašto nositi jedan kada možete nositi dva, ili nešto u tom smislu", kazala je C. JoyBell. Odlično se ovaj citat uklapa u Dohu. Ovdje, zaista, nema potrebe nositi samo jedan niz bisera jer možete uživati u mnoštvu njih.

Katarski Ljubičasti otok na kojem će navijači tražiti mir za vrijeme Svjetskog prvenstva Purple island, Katar - 1 Purple island, Katar - 2 Purple island, Katar - 3 +4 Purple island, Katar - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju