Španjolska je postala prva europska zemlja koja je zabranila pušenje na plažama. Dakle, kad se odlučite prošetati plažom, nema šanse da ćete slučajno naići na neki čik. Dobro, šanse uvijek postoje, no nismo sigurni da će itko riskirati dobivanje drakonske kazne.

A kad kažemo drakonske, one zbilja i takve jesu, jer je moguće biti kažnjen s golemih 13 tisuća kuna ukoliko zapalite na krivom mjestu. Da, dobro ste pročitali – kako prenosi Lonely Planet, kazne su zbilje takve. Doduše, za neke ovo i nije novost, jer je već na nekim poznatim barcelonskim plažama, kao i onima na Gran Canariji, pušenje bilo zabranjeno.

Nakon plastičnih vrećica, jednokratnog pribora za jelo i slamki, opušci su ogroman neprijatelj okoliša, ponajprije svjetskih mora i oceana te života u njima.

Zabrana je rezultat peticije koju je potpisalo gotovo 300 tisuća građana, zahtijevajući čišćenje plaža. Naime, čikovi sadrže i polimer koji se teško razgrađuje pa su zbog toga, već neke plaže na Sardiniji i jugu Francuske također zabranile pušenje.

Ipak, može se reći kako Španjolci u posljednje vrijeme vode pravi rat protiv pušenja.

Tako je 2020. pušenje zabranjeno na svim vanjskim javnim mjestima na kojima nije moguće držati distancu od najmanje dva metra.

Da, u Španjolskoj je zrak u zadnje vrijeme – itekako bitan, te je i premijer Pedro Sanchez naglasio kako vjeruje da će do 2050. godine postići ugljičnu neutralnost, što je jedan i od ciljeva na razini EU.

Najbolje prisilno slijetanje aviona u povijesti: "Pad" usred betonske džungle bez ijedne žrtve Let US Airwaysa 1549 - 2 Let US Airwaysa 1549 - 3 Let US Airwaysa 1549 - 4 +0 Let US Airwaysa 1549 - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju