U ovaj sunčani ponedjeljak još uvijek nas na društvenim mrežama zasipaju predivni snježni prizori iz cijele zemlje. Zimska idila, sanjkanje, uživanje na bijelom pokrivaču… S druge strane HGSS javlja kako su samo na Medvednici u nedjelju imali 5 intervencija. Opreza nikad dosta, na što i upozorava ekipa s bloga Zov planine, koja nam je dopustila da objavimo njihove fotografije nevjerojatnih prizora koje su zabilježili prošlog vikenda.

O predivnom Snježniku, jednom od najljepših i najpopularnijih vrhova pisali smo i ranije, ali zbog ovih kadrova nam je još jasnije zašto je toliki magnet za posjetitelje. Snježnik je smješten u zaleđu Rijeke i djelomično pripada Nacionalnom parku Risnjak. Kao što i autori fotografija pozivaju na oprez, tako vam i mi savjetujemo da otkrivanje Snježnika ostavite za neke pitomije vremenske uvjete uz poštivanje i ostalih pravila boravka u planinama. Ako vas zanima kako doći do Snježnika, priča o planinarskom domu i druge zanimljivosti kliknite na ovaj link, ali tek u proljeće kada se sav led otopi (osim ako imate dovoljno iskustva, znanja, snage i opreme) 😉

Zapamtite, u prirodi ostavite samo tragove svojih koraka! Pokupite smeće, čuvajte prirodu i budite odgovorni prema njoj!

Kako je dvojac koji se krije iza imena Zov planine napisao na svojoj Facebook stranici uspon na Snježnik nije zafrkancija. Njih su zatekli nanosi snijega pa sve koji se možda odluče na ovaj izazov savjetuju: „Možda vam se čini da će biti lakše ako postoji prtina i utabana ta staza, ali takve staze se u ovako hladnim uvjetima vrlo brzo pretvore u led. Ako već planirate ići tako, dereze su obavezne (i to prave dereze, nikakve žabice ili zamjene za dereze). Zaista ne bismo preporučili uspon na Snježnik u ovim uvjetima bez dereza u ruksaku i prethodnog iskustva. Jasno da svi želimo iskusiti tu prirodnu ljepotu i te čarobne planinske vidike koje vidimo na brojnim fotkama po webu. No, iza svake takve outdoor fotke stoji mnogo toga u pozadini (iskustvo, znanje, razum, kondicija, oprema, vrijeme uloženo i provedeno u planini, ...). Čak i uza sve to rizik postoji, ali barem je smanjen i ne radi se o bezglavom lutanju bez pripreme. Pazite se proučite staze na koje planirate ići i prilagodite taj izbor svojem iskustvu, znanju i kondiciji.“

Subotu smo proveli na Snježniku - veliko iznenađenje 😂. Namjera je bila ponoviti grebenski plan od prošlog vikenda....

Objavljuje Zov PlanineNedjelja, 17. siječnja 2021.

Vjerujemo da će vam biti lakše držati se ovih preporuka s obzirom da u miru možete uživati u nevjerojatnim scenama koje je s nama podijelio Zov planine. Budite oprezni i nemojte sebe i druge bez potrebe dovoditi u opasnost, a ako budemo prema prirodi fer, ona će nas sa svim svojim ljepotama čekati i sljedeći vikend ;)
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju