Masovni turizam srećom je zaobišao neka slikovita mjesta diljem svijeta. Otkrivamo pet zaboravljenih otoka koji nude nestvarne vizure i priliku za opuštanje ili avanturu kakva se ne dobiva često. Razasuti od Tajlanda do Kariba, svi nude autentična iskustva, lokalnu kulturu i fantastičnu ljepotu prirode... bez turističke vreve. Nadamo se da će još dugo ostati skriveni... ali morat ćemo ih upisati na listu želja.

 

1. Fakarava, Francuska Polinezija

Farakava je polinezijski otok koji je, za razliku od Tahitija, Bore Bore i Moorea izbjegao masovni interes turista. Otok je prirodni rezarvat zaštićen koraljnim grebenom, a u nekoliko malih raštrkanih sela živi tek malo više od 800 ljudi. Ovaj zaboravljeni raj nasred Pacifika inspirirao je i slikara Henrija Matissea. 

 

2. Otoci Surin, Tajland

Otoci Surin, arhipelag od pet otoka, nalaze se u nacionalnom parku Mu Ko Surin, 55 km od zapadne obale provincije Phang-Nga u Tajlandu. Zbog fantastičnih koraljnih vrtova jedna su od najpoznatijih ronilačkih destinacija. Na otoku postoji samo jedno selo, ostalo je neteknuta priroda.

 

3. Saba, Mali Antili

Saba je sasvim drugačiji karipski otok. Saba je vulkanski otok bez plaža, ali možete se kupati u prirodnim bazenima koji se pune s plimom. Saba nudi vrhunska ronilačka iskustva, a po atraktivnosti ne zaostaju ni šetnja tropskom prašumom ili planinarenje po vulkanu Mt Scenery (887 m). Fun fact: Mount Scenery naviši je vrh Nizozemske. Saba je prekrasna u svojoj divljini i netaknutosti, daleko od svake gužve i betona.

 

Saba Saba (Foto: Getty Images)

 

4. Îles Des Saintes, Gvadalupa

Îles des Saintes, koji se obično nazivaju Les Saintes, mali je vulkanski arhipelag od devet otoka 15 km jugozapadno od Gvadalupe. - od kojih su samo dva naseljena. Les Saintes nude panoramske vizure i bijele plaže, ali i aktivnosti poput jedrenja i ronjenja. Zanimljiva mješavina karipske i francuske kulture idealna je za opušteni odmor, a lokalni specijaliteti oduševit će i izbirljive.

 

5. Culebra, Portoriko

Culebra je otok udaljen od portorikanskog kopna samo 37 km i ima samo dvije tisuće stanovnika. Puno je manje poznata od susjednog otoka Viequesa pa nema niti luke, hotele i horde turista, ali predstavlja pravu tropsku avanturu. Uz netaknute pješčane plaže i čisto more, bujne šume i priče o gusarima imat ćete komadić raja samo za sebe.

 

Hrvatski Havaji: Prekrasna pješčana plaža koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim Dugi otok - 8 Dugi otok - 7 Dugi otok - 12 +13 Dugi otok - 14

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju