Kada se gleda iz daljine, Talasnal izgleda poput prizora sa starinskih razglednica. Ovo pitoreskno selo izdiže se na 500 metara u čarobnom okruženju planine Lousa i istoimene općine u središnjem dijelu Portugala.

Obuhvaća gotovo sedamdeset kuća koje su okružene prekrasnom prirodom i bujnom vegetacijom u kojoj obitavaju jeleni, srne, divlje svinje i brojne druge životinjske vrste.

Talasnal je najveće od 27 mjesta koje se nazivaju još Aldeias do Xisto ili sela škriljevaca. Nadimak su dobila jer su kuće u njima izgrađene od škriljevca koje im daju vrlo prepoznatljiv izgled.

Pitoreskno portualsko selo s kućama napravljenima od škriljevca Pitoreskno portualsko selo s kućama napravljenima od škriljevca (Foto: Shutterstock)

Iako kuće u Talasnalu izgledaju starinski – većina je obnovljena i opremljena modernim uređajima u novom mileniju tijekom provođenja zajedničke akcije Europske unije i Portugala s ciljem zaštite određenih lokaliteta, zadržavanja postojećih i privlačenja novih stanovnika u napuštene dijelove zemlje.

Talasnal je iskoristio priliku te restaurirao kuće, obnovio jedno od dvaju mjesta za proizvodnju maslinova ulja, te otvorio nekoliko restorana i kafića koje služe tradicionalna jela i pića ovoga prostora.

Njegova ljepota i gastronomska ponuda prometnula ga je u popularnu turističku destinaciju za izlete za Portugalce i njihove goste.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju