Često zanemarena, u sjeni popularnijih susjeda kao što su Beč i Prag, slovačka prijestolnica bi vas itekako mogla iznenaditi svojim zanimljivostima i ljepotama. Smještena na Dunavu, ova živopisna metropola predstavlja spoj bogate povijesti, raznolike arhitekture i prijateljske atmosfere.

Kada se umorite od razgledavanja centra grada (Staré Mesto) i vrzmanja zanimljivim uličicama, trgovima i crkvicama krenuti možete prema Bratislavskom dvorcu koji se smjestio na brežuljku, turističkoj atrakciji s koje puca predivan pogled. Bratislavu s visine promotriti možete i sa Mosta slovačkog nacionalnog ustanka, ili skraćeno SNP (Most Slovenského národného povstania) koji je postao popularan zahvaljujući restoranu UFO u obliku tanjura na vrhu asimetričnog stupa. Nakon utabanih turističkih staza možete dati priliku i drugim bratislavskim atrakcijama koje nisu toliko pod reflektorima pozornosti…

Zlatni pijesci Zlatni pijesci (Foto: Profimedia)

Zlatni pijesci

Zlate Piesky, u doslovnom prijevodu Zlatni pijesci, prirodno je jezero na rubu sjeveroistoka Bratislave. Ljeti je jedno od najpoznatijih okupljališta Slovaka. Privlači svojom ljepotom, mnogobrojnim aktivnostima, a i smještajem. Nalazi se u prijestolnici Slovačke što ga čini dobrom stanicom u istraživanju države ili same Bratislave. Plaže stvorene od sitnog šljunka okružuju zelene livade, što Zlate Piesky čini pogodnim mjestom za obitelji i sve one željne dodatnih aktivnosti, posebice ljeti. Velike ga zelene površine čine jednim od najvećih sportskih i rekreacijskih prostora u Bratislavi. Više doznajte ovdje. 

Mljet Putovanja Hrvatska Malta: Otok zmija, skrivenih uvala i ukradenoga blaga

Hotel Galeria

U Bratislavi poznat i kao Kuća leptira, hotel Galeria mješanac je galerije, hotela i hostela, a izgleda kao da su ga projektirala djeca. Zbog eksplozije boja i predmeta nepravilnih oblika hotel na prvi pogled djeluje kao da ne poštuje zakone fizike. Čudnovati interijer osobito je privlačan mladim umjetnicima koji u avangardnom hotelu izlažu svoje radove. Vlasnici tvrde kako je takvo okruženje idealno za poticanje kreativnosti i vraćanje pozitivne energije u život. Više o Kući leptira doznajte ovdje.

Posmievacik

Ne znate li gdje se točno nalazi, veliki su izgledi da nećete uočiti nepristojnu skulpturu koja izaziva znatiželju u Panskoj ulici, nedaleko od katedrale sv. Martina. Na pročelju stare gradske kuće tik do jedne od najstarijih slastičarnica u gradu viri Posmievacik ili Rugalica, kip s groteskno velikim genitalijama. Kako se tamo našao nitko ne zna sa sigurnošću, ali teorije i dalje raspiruju maštu. Prema jednoj od njih nastao je kako bi se narugalo nekadašnjem vlasniku zgrade koji je sa svojeg prozora špijunirao ljude na cesti. Drugi pak tvrde da je Posmievacik zaigrana osveta pijancu koji se pokušao udvarati susjedovoj ženi. Bez obzira na to kako je tamo dospio, Rugalica je postao građanin Bratislave i skrivena atrakcija čiju fotografiju možete vidjeti ovdje. 

Rusovsky park Rusovsky park (Foto: Shutterstock)

Rusovsky park

Park s neočekivanim zdanjem pronaći ćete na jugu grada, na desnoj obali Dunava. Rusovsky park je mjesto za šetnju, piknike i bicikliranje, a dvorac je daleko od idile. Nekadašnja bijela palača danas je ruševina s dvorištem koje je postalo okupljalište lokalnih crtača grafita, a vidjet ćete i pokoji komunistički spomenik. I na vratima parka stoji znak "Uđite na vlastitu odgovornost", međutim ondje ćete sresti brojne lokalce. Derutna bijela palača sagrađena je krajem 19. stoljeća, a temelji joj potječu iz 16. stoljeća. Prije Drugog svjetskog rata nekoliko je kraljevskih obitelji tu vilu nazivalo domom. Tijekom sukoba, dvorac su koristili nacisti, a danas je prepuštena oštrom zubu vremena.

Njemačka preciznost: Mini uređaj koji u prirodi štiti od ugriza insekata Heat it - 1 Heat it - 2 Heat it - 3 +1 Heat it - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju