U posljednje vrijeme bugarska skijališta postaju sve popularnija jer su značajno povoljnija nego francuska, austrijska i talijanska. Da su cijene u Bugarskoj prijateljske, potvrđuje i internetski magazin onthesnow.co.uk, koji tvrdi kako ćete ondje potrošiti upola manje novca na dan nego u Alpama.

Budući da su cijene kuhanog vina i piva povoljne, Bugarska ima neke od najživljih après-ski zabava. Zbog toga su bugarska skijališta popularna među studentima i mladima, no to ne znači da ondje ne možete pronaći mir.

"Bugarske škole skijanja imaju sjajnu reputaciju – cijene su u prosjeku upola niže od onih koje biste dobili u Alpama", otkriva onthesnow.co.uk.

No povoljne cijene znače i manje sadržaja, kao i nešto slabiju kvalitetu opreme u usporedbi s Alpama. Također, Bugarska nije najbolja skijaška lokacija za one koji traže zahtjevnije staze. Iako su izvrsne za početnike i srednje napredne skijaše i snowboardere, u zemlji nema puno crnih staza. Ako planirate posjet Bugarskoj obratite pozornost na neko od tri glavna skijališta - Bansko, Borovets i Pamporovo.

Borovets

Borovets je najstarije bugarsko skijalište – još je u 19. stoljeću bugarska kraljevska obitelj ondje provodila zime. Smješten samo 90 minuta od Sofije, Borovets je izvrstan izbor za sve koji žele kombinirati red skijanja s redom istraživanja gradskih znamenitosti.

Borovets ima 12 žičara i 58 km označenih staza, raspoređenih na tri skijališta. Između njih možete hodati, putovati autobusom ili se čak provozati kočijom. Ondje ćete pronaći i najveći freestyle park istočno od Alpi.

Bansko - 3 Bansko - 3 (Foto: Shutterstock)

Bansko

Dva sata od Sofije nalazi se Bansko, grad šarmantnih kamenih ulica koji je na svoj popis uvrstio i UNESCO, a ondje ćete pronaći i najmodernije skijalište u Bugarskoj. Popularno skijalište Bansko broji 18 žičara i 75 km staza na nadmorskoj visini od 2000 m do 2500 m. Obzirom da se Bansko ponosi najvišim skijaškim stazama u zemlji, ondje je i najduža skijaška sezona. Budući da je ovo skijalište najpopularnije u zemlji, ako ne želite gužve savjetuje se izbjegavati glavne špice.

Pamporovo Pamporovo (Foto: Shutterstock)

Pamporovo

Pamporovo se smjestilo južnije od ostalih odmarališta i bliže je Plovdivu nego Sofiji, a skijašima nudi oko 60 kilometara staza za skijanje, snowboard, skijaško trčanje i sanjkanje. Ovo skijalište uglavnom ima zelene i plave staze što ga čini idealnim za početnike i obitelji s klincima, no ako tražite mjesto za partijanje mogli biste ostati razočarani jer grad ima više obiteljskih restorana nego barova za tulumarenje.

Nećete vjerovati svojim očima! Otkrijte najljepša mjesta u Alpama Bled Austrija +0 Zermatt

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju