Duž kanjona rijeke Krke i Čikole hrvatski velikaši sagradili su niz utvrda, kako bi štitili svoje posjede i puteve preko rijeka. Danas predstavljaju povijesnu atrakciju tog kraja u kojem ne nedostaje mjesta koja se isplati vidjeti.

„Sustav srednjovjekovnih utvrda utvrda Ključica, Kamičak, Bogočin, Nečven i Trošenj smatra se jednom od najvećih i najznačajnijih povijesnih obrambenih struktura u Hrvatskoj“, piše Turistička zajednica Drniša na svojim stranicama.

Jedan od najljepših pogleda na Drniš, Prominu i Petrovo polje.puca upravo s Gradine. Ta je utvrda nastala u obrambene svrhe, a danas je spomenik kulture i samo sjena nekadašnje moći. Nalazi se na 334 metra nadmorske visine i jedina je utvrda koja je očuvana u samome gradu.

Nakon što su Turci osvojili područje Petrovog polja, Promine i Zagore Drniš je postao administrativni centar tih krajeva. Turci su za svoje potrebe dogradili postojeću utvrdu sagradivši kulu koja i danas postoji te obrambeni zid. Nešto kasnije Mlečani su proširili i dozidali utvrdu te ojačali zidine kako bi ih zaštitili od topova.

Nakon što je nestala ratna opasnost, početkom 19. stoljeća utvrda postaje rudnik građevinskog kamena koji se raznosio po čitavom Drnišu, a današnji ostaci su samo djelić onoga što se ondje nalazilo.

Danas posjetitelji kreću povijesnom turom šetnicom od Gradskog muzeja, preko Stare mlinice u kanjonu Čikole do utvrde Gradina, isprobavaju tradicionalne specijalitete, poput primjerice izvrsnog pršuta i otkrivaju prirodne ljepote. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju