Dvije zemlje upravo su pokrenule novi tip karata za javni prijevoz koji omogućuje korištenje gotovo svih autobusnih i željezničkih usluga bez potrebe za kupnjom zasebnih karata.

Njemačka je uvela novu kartu po prilično povoljnoj cijeni za javni prijevoz koja vrijedi za vlakove, autobuse i metro sustave diljem zemlje. Ministar prometa Volker Wissing nazvao je to "najvećom reformom javnog prijevoza u njemačkoj povijesti". Potražnja je u prvi mah bila toliko velika da se web stranica državne željezničke kompanije Deutsche Bahn srušila.

Berlinski javni prijevoz je najbrži na svijetu Berlinski javni prijevoz je najbrži na svijetu (Foto: Getty Images)

Istog dana Mađarska je također uvela dvije vrste novih karata koje omogućuju neograničeno putovanje diljem zemlje. Premijer Viktor Orban najavio je novosti još u veljači, a promjene su uvedene 1. svibnja.

No, kako stvar zapravo funkcionira u praksi?

„Deutschlandticket“ nudi neograničeno putovanje gotovo kompletnim javnim prijevozom u zemlji. Ona je svojevrsni nastavak karte koja je stajala 9 eura mjesečno, te bila dostupna tri mjeseca prošlog ljeta. Karta uključuje sve gradske autobuse, podzemne željeznice i tramvaje u općinama diljem Njemačke. Propusnica također vrijedi za prijevoz na kratke i srednje udaljenosti uključujući vlakove, ali se ne može koristiti za vlakove na duge udaljenosti kojima upravlja DB Fernverkehr AG (uključujući RE) ili druge pružatelje usluga kao što je FlixTrain (IC, EC, ICE). Cijena je i više no povoljna, te iznosi 49 eura mjesečno, a za sve posjetitelje bitno je napomenuti kako ju je moguće kupiti isključivo online.

Autobus - 4 Autobus - 4 (Foto: Thinkstock/Guliver)

Stvari, gotovo na identičan način, funkcioniraju i u susjednoj Mađarskoj. Uz manje iznimke, za istu cijenu kao i u Njemačkoj, dostupan je kompletni javni prijevoz. Karte se mogu kupiti fizički, na više od 1100 prodajnih mjesta diljem zemlje.

U svakom slučaju, ova ideja nam se sviđa i pozdravljamo je, jer ne bi bilo loše dobiti priliku putovati i Lijepom Našom za manje od 50 eura mjesečno.

Povratak u prošlost: Rute u Europi na kojima možete putovati vlakom na paru Vlak - 1 Vlak - 2 Vlak - 3 +1 Vlak - 4
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju