Ljudi su alkohol počeli konzumirati prije nekoliko tisuća godina te se i dandanas ta navika zadržala u velikom dijelu svjetskih kultura. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, ovo je pet zemalja s najvećom konzumacijom alkohola u svijetu u jednoj godini (mjereno u ekvivalentnim litrama čistog alkohola po stanovniku kod osoba starijih od petnaest godina). Hrvatska se nalazi u europskoj zlatnoj sredini, a više od nas piju i Irci, Španjolci, Bugari...

5. Litva (12,78 litara po glavi stanovnika)

Među prvih pet nalaze se dvije baltičke zemlje, a Litva je zauzela peto mjesto. Ovdje se od alkohola najčešće uživa u pivu, ali i u lokalnim vrstama rakije i likera, poznatima pod nazivima kvass, samane i starka.

4. Njemačka (12,79 litara po glavi stanovnika)

Najmnogoljudnija europska zemlja (ne računajući Rusiju) itekako drži do dobrog pića. Kad spomenemo pivo, jedan od sinonima je Njemačka, a posebno južna regija Bavarska, u kojoj se održava i Oktoberfest. No, došli u vrijeme najvećeg pivskog festivala ili ne, u cijeloj Njemačkoj čeka vas dobro pivo.

3. Moldavija (12,85 litara po glavi stanovnika)

Zemlja koja graniči s Rumunjskom i Ukrajinom ima dugačku povijest proizvodnje vina. Ovdje ćete još uvijek za relativno male novce popiti sjajna vina. Ostala pića kojima se Moldavci ponose su tuica i visinata.

Kišinjev, Moldavija - 10 Kišinjev, Moldavija - 10 (Foto: Getty Images)

2. Latvija (13,19 litara po glavi stanovnika)

Stanovnici jedne od tri baltičke zemlje drugi su najveći konzumenti alkohola na svijetu. Pića koja se najčešće konzumiraju su biljni liker Riga Black Balsam (smatra se nacionalnim pićem), votka i pivo.

1. Češka (14,26 litara po glavi stanovnika)

Dobro nam poznata, draga i znana Češka, smještena u središnjoj Europi, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije vodeća je zemlja po litrama popijenog alkohola po glavi stanovnika. Naravno, omiljeno piće Čeha je pivo, a prva pivovara izgrađena je u gradu Plzenu, koji je smješten 100 kilometara jugozapadno od Praga. Česi, čestitamo na tituli!

Ponos Sardinije: Talijanski lijek u čaši koji lako sruši i one koji su "u treningu" Santu Lussurgiu - 7 Santu Lussurgiu - 6 Santu Lussurgiu - 5 +3 Santu Lussurgiu - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju