Zovu je Sibirskim Putem svile, najljepšom cestom Sibira, ali i najljepšom cestom svijeta. Ovisi koga pitate, no nitko nije ravnodušan.

Chuysky Trakt ili autocesta Chuya dugačka je gotovo tisuću kilometara, a proteže se od grada Novosibirsk sve do ruske granice s Mongolijom.

S gradnjom ceste započelo se početkom 20. stoljeća, no uslijedili su ratovi i revolucije – sve u svemu, pune ruke posla. Radovi su obustavljeni, a cestu su na kraju dovršili zatvorenici gulaga 1930-ih godina.

Iako je službeno izgrađena sredinom 20. stoljeća, njen put su utabali mnogi prije politički nepoćudnih Rusa. Vjeruje se kako su čak 3 000 godina prije Krista ovdje karavanama prolazili sibirski putnici na putu do Azije, a u doba Džingis Kana ovdje su marširale trupe Mongola.

Zbog svega navedenog, smatra se jednom od najstarijih ruskih cesta. Bio je to opasan i dugačak put koji neki ne bi nikad dovršili. Danas je stoga ovdje ipak sigurna asfaltirana cesta, na čijim je dionicama moguće vidjeti ostatke davne prošlosti. Sa strane su mjestimično razbacani antički ostaci, misteriozne nadgrobne ploče i napuštene građevine.

Dovoljno je nabrojati samo nekoliko prizora koji vas čekaju po putu, da bi bilo jasno zašto ju je i National Geographic svojedobno uvrstio na popis 10 najljepših cesta svijeta.

Cesta prati sibirsku rijeku Ob, koja je inače jedna od najduljih rijeka svijeta sa svojih čak 3 700 kilometara duljine. Zatim prolazi južnim ruskim stepama i penje se na visinu od 2 000 metara po bespućima planina Altai. Od malih sela do čistih prirodnih prostranstava.

Da biste ju prošli u jednom mahu, bila bi vam potrebna 4 dana. Naravno, autom. No to ne spriječava i brojne bicikliste da se upuste u avanturu života. Biste li i vi?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju