Lake District, planinsko područje na sjeverozapadu Engleske i  najveći nacionalni park u zemlji, raj je za ljubitelje prirode, koji mogu satima i satima šetati istražujući bajkovite staze s pogledima na dramatične klifove, kao i uživati u kadrovima koje stvara igra guste magle, oblacima koji se zajedno s planinskim vrhuncima ogledaju u mirnim jezerima.

Prije pet godina i UNESCO je prepoznao vrijednost tog krajolika, čije su ljepote neumorno bilježili književnici i slikari kroz svoja djela.
Ondje se nalaze najveća engleska jezera, od kojih je najveće Windermere, i najviše engleske planine, od kojih je najviša Scafell Pike.

Selo Grasmere i obližnje jezero Rydal Water izvrsna su početna točka za istraživanje Lake Districta. Grasmere je jedinstveno selo lijepih trgova i uličica s tradicionalnim kućama iz 18. i 19. stoljeća., kao i dom odličnih pubova, nevjerojatne knjižare u koju dolaze zaljubljenici u zemljovide i planinarsku literaturu, kao i nekadašnji dom pjesnika Williama Wordswortha, čija kuća i danas stoji na rubu sela, okružena padinama i šumom. Slavni pjesnik o Grasmereu je govorio kao o "najljepšem mjestu koje je čovjek ikada pronašao".

1891., nešto više od 40 godina nakon njegove smrti, kuća je prvi put otvorena za javnost, a s vremenom je počela privlačiti sve veći broj posjetitelja. U novije vrijeme svake godine deseci tisuća ljudi prijeđu preko njezina praga.

Osim povijesti, u Grasmereu možete istražiti i lokalnu kuhinju, od mirisnih pogačica s džemom i vrhnjem, pite od limuna, dimljenog lososa i poširanih jaja do rarebita – kruha pohanog u smjesi sa sirom.
Nekoliko stotina metara južno od sela nalazi se jezero Grasmere, uz koje možete prošetati ili krenuti u planine prema Skiddawu, Helvellynu, Scafell Pikesu i Langdale Pikesu.

Most Sky 721: Ovo je najduži viseći most za pješake na svijetu Most Sky 721, Češka - 1 Most Sky 721, Češka - 3 Most Sky 721, Češka - 4 +0 Most Sky 721, Češka - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju