Robert Bezeau je 2012. godine došao na arhipelag Bocas del Toro u Panami kako bi pomogao u zbrinjavanju plastičnog otpada i recikliranju na otocima. U godinu i pol dana koliko je proveo radeći na ovom projektu skupio je oko milijun plastičnih boca.

U Hrvatskoj bi za ovu količinu plastike dobio 500.000 kuna povratne naknade od ambalaže. On je odlučio od smeća napraviti građevinski materijal te izgraditi ekološko selo od plastičnih boca.

Slika nije dostupna Putovanja Od piva, vina i žestokih pića: Nevjerojatno selo izgrađeno od 25.000 staklenih boca

Plastične boce su povezane metalnom žicom, a na nekim dijelovima i betonirane. Bezeau tvrdi da je plastika odlična izolacija, a da je njegova metoda gradnje vrlo brza. Trajnost im je zajamčena, budući da se pretpostavlja kako je plastici potrebno i do 500 godina kako bi se u potpunosti razgradila.

Eko selo obuhvaća nekoliko nastambi – uključujući i najveći dvorac napravljen od plastičnih boca prema Guinnessovoj knjizi rekorda. Plastični dvorac ima četiri kata, visok je 14 metara i napravljen je od 40.000 boca. U njemu se nalazi četiri sobe, dvorana za objedovanje, ali i vidikovac na vrhu.

U ovom selu od plastičnih boca postoji i zatvorska ćelija napravljena od 10.000 boca u kojoj se može prespavati za 30 dolara, odnosno oko 190 kuna. Glavni cilj noćenje jest okajati ekološke grijehe koje smo počinili, odnosno osvijestiti koliko trošimo plastike te smanjiti upotrebu ovoga materijala u svakodnevnom životu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju